Hrvatsko katoličko sveučilište i producentska kuća Interfilm predstavit će u subotu, 8. veljače 2020. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu novi dokumentarni film scenaristice i redateljice Višnje Starešine „Stepinac: kardinal i njegova savjest“.

Hrvatsko katoličko sveučilište uključilo se u ovaj projekt jer je blaženi kard. Stepinac, osim što je važna crkvena i povijesna ličnost, i zaštitnik Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Od svoga osnutka na Sveučilištu smo se na različite načine bavili  blaženim Alojzijem Stepincem. Održana su mnoga predavanja o njemu, studenti su tijekom studija imali prigode kroz izborne predmete proučavati lik i djelo blaženog Alojzija, naši su profesori na tu temu sudjelovali na raznim konferencijama i znanstveno-stručnim skupovima. Hrvatsko katoličko sveučilište  zajedno je sa Zagrebačkom nadbiskupijom 2016. organiziralo znanstveni skup na kojem su sudjelovali povjesničari iz Hrvatske i Srbije, a izdan je i veliki zbornik radova o Blaženiku “Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svjetskog rata i poraća”. Zajedno s izdavačkom kućom Kršćanska sadašnjost HKS je izdao knjigu dr. sc. Esther Gitman „Alojzije Stepinac – Pillar of human rights“.

Dokumentarni film „Stepinac: kardinal i njegova savjest“  priča je o životu Alojzija Stepinca, o tome kako se kao čovjek i zagrebački nadbiskup nosio s  najvećim izazovima 20. stoljeća, o globalnom i univerzalnom značaju njegova djela, o razlozima neprihvaćanja njegovog lika i djela koje ga prate do današnjih dana, o relevantnosti njegova primjera i univerzalnosti njegovih poruka u današnjem vremenu. To je ujedno i priča o hrvatskoj i europskoj povijesti 20. stoljeća, kao neizostavnom kontekstu djelovanja. Njegov osobni  angažman u organizaciji spašavanja Židova u vrijeme holokausta u NDH, prikazan je preko intervjua s povjesničarima- istraživačima, ali i preko osobnih svjedočanstava preživjelih i njihovih potomaka, kao i potomaka obitelji koje su sudjelovale u tim operacijama spašavanja.

Cilj je da istinu o kardinalu Stepincu sazna što veći broj ljudi. Osobita vrijednost projekta je što je film preveden na engleski jezik tako da će se moći prikazivati i u engleskom govornom području i ljudima koji razumiju engleski jezika.  

 „Dokumentarni film kao forma za nas predstavlja novi izazov, ali smatramo da je svakako kao medij dostupniji u ovo digitalno doba široj publici nego knjiga ili simpoziji. Realiziran je zahvaljujući  potpori našeg osnivača – Zagrebačke nadbiskupije. Uvjereni smo da ćemo slikom, riječju i novim svjedočanstvima iznesenim u filmu poznavateljima blaženog Alojzija još jednom ukazati na veličinu čovjeka koji je u teškim  godinama hrvatske i europske povijesti vjeran svom pozivu odlučno i hrabro, zalažući se posebice za ugrožene, vodio Zagrebačku crkvu, a onima koji ga nisu upoznali pružiti priliku da to učine, potaknuti ih da promišljaju njegovu osobu. A i onima koji se s nama ne slažu u ocijeni njegovog djelovanja dati još jedan dokumentirani uvid u njegov život i djelovanje.“- ocjenjuje film prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta.