Tijekom svog boravka u Australiji rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić susreo je mnoge hrvatske iseljenike koji su mu priredili srdačnu dobrodošlicu. Izdvajamo nekoliko susreta i ujedno zahvaljujemo na gostoprimstvu. 


Susret s g. Markom Franovićem

Rektor Tanjić susreo se i s Marko Franovićem, vlasnikom poslovne grupacije Boka

Posljednjeg vikenda boravka u Sydneyu rektor Tanjić je susreo vlasnika poslovne grupacije Boka g. Marka Franovića s kojim se zadržao u duljem razgovoru. Gospodin Franović poznat je kao podupiratelj mnogih projekata važnih za hrvatsku zajednicu u Australiji.

Između ostalog izdavač je tjednika Boka Cro Press-a. 

boka

 

 

 


Razgled Sveučilišta Wollongong

1024px-Uni_of_Wollongong_Science_buildings

Rektor Tanjić posjetio je Sveučilište Wollongong. U razgledavanje Sveučilišta zajedno s fra Ivom Tadićem povela ga je asistentica i doktorandica na Odjelu za povijest Kristina Kalfić koja radi doktorat s temom “Odnos australskih vlasti prema Hrvatima u Australiji od 1945.-1990.”

Kristina Kalfić, asistentica i doktorantica na Odjelu za povijest,  provela je rektora Tanjića i fra Ivu Tadića po Sveučilištu Wollongong.

Osamdesetak kilometra južno od Sydneya nalazi se Sveučilište Wollongong na kojem studira preko 37000 studenata od kojih trećinu čine studenti iz cijelog svijeta.

uow

 

Prema rang listama Sveučilište Wollongong nalazi se u 2% najboljih svjetskih sveučilišta. Osnovano je 1951. kao podružnica New South Wales University of Technology, a od 1975. djeluje kao samostalna ustanova. Na Sveučilištu studenti mogu birati različite studije od tehničkih, društvenih, humanističkih znanosti do studija biomedicine i zdrastva.

www.uow.edu.au


Studij hrvatskog na Sveučilištu Macquarie

 

zaklada hrvatskih studijaNa Sveučilištu Macquarie od 1983. studenti mogu studirati hrvatski jezik u sklopu Škole za moderne jezike (School of Modern Languages). Sveučilište Macquarie bilo je jedno od prvih sveučilišta u svijetu koji su priznali identitet i autonomost proučavanja hrvatskog jezika, kulture i književnosti.  

Rektor Tanjić susreo se na Sveučilištu s voditeljem Hrvatskih studija g. Lukom Budakom. Hrvatske studije podupire Zaklada Hrvatskih studija (The Croatian Studies Foundation) osnovana u kolovozu 1984. godine.


U domu Ine Vukić

 

Profesorica Ina Vukić poznatainavublog je široj javnosti kao blogerica, prevoditeljica, komentatorica. Njezin blog na engleskom jeziku Croatia, the war, and the future čitaju tisuće čitatelje svaki dan. Na svom blogu dnevno komentira događanja vezana uz Hrvatsku i naše iseljenike.

U vrijeme Domovinskog rata Ina Vukić bila je neumorna humanitarka i lobistica za priznanje neovisnosti Hrvatske. Osobiti doprinos Ine Vukić je u promicanju istine o blaženom Alojziju Stepincu.  Ina Vukić i rektor TanjićStoga je 19. veljače 2014. organizirala u Sydneyu gostovanje dr. sc. Esther Gitman na tribini o spašavanju Židova u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata i ulozi nadbiskupa Stepinca. U svom domu primila je rektora Tanjića s kojim je razgovarala o važnosti proučavanja blaženog kardinala Stepinca na našem Sveučilištu.

 


S Charlesom BillichemCharles Billich

Charles Billich, australski slikar hrvatskog porijekla, i umjetnik svjetske reputacije primio je rektora Tanjića u svom ateljeu. 

Charles Billich rođen je u Lovranu, školovao se u klasičnoj gimnaziji u Rijeci, ekonomskoj i baletnoj školi. Svestrano talentirani Billich plesao je u baletnom ansamblu Riječke opere, povremeno pisao članke za lokalne novine, ilustrirao knjige. Zbog neslaganja s komunističkim režimom odlazi u Australiju. Studij umjetnosti završio je u Melbourneu. Njegova djela nalaze se u najpoznatijim muzejima svijeta. 


 

Hrvatsko katoličko sveučilište