U ranim jutarnjim satima u nedjelju 10. travnja studenti Odjela za povijest i sociologiju predvođeni izv. prof. dr. sc. Tomislavom Anićem i doc. dr. sc. Valentinom Janković s Odjela za povijest te pročelnikom Odjela za sociologiju izv. prof. dr. sc. Mariom Barom,  asistentima dr. sc. Tonijem Ćosićem i Nikom Đuho, mag. soc. te sveučilišnim kapelanom vlč. Markom Čolićem krenuli su na svoje dugo iščekivano studijsko putovanje u Dubrovnik. Uzbuđene i sretne što je putovanje realizirano slijedom poboljšanja epidemiološke situacije, studente i profesore HKS-a u Dubrovniku je dočekala naša dubrovačka domaćica doc. dr. sc. Kristina Puljizević s Odjela za povijest.

Nakon dolaska u Grad jake snage dvaju Odjela u svojoj novoobnovljenoj Biskupskoj palači, na audijenciju je primio novoimenovani dubrovački biskup, mons. Roko Glasnović. Nakon biskupove dobrodošlice i kratkog osvrta na život biskupije, studenti su imali priliku razgledati muzejski postav Biskupske palače, nakon čega su sudjelovali u euharistijskom slavlju Nedjelje Muke Gospodnje u velebnoj dubrovačkoj katedrali Gospe Velike.

Ponedjeljak 11. travnja su studenti proveli kao gosti Sveučilišta u Dubrovniku gdje je izv. prof. dr. sc. Tomislav Anić održao predavanje pod nazivom „Sudski proces protiv nadbiskupa Stepinca: mediji i propaganda jugoslavenskog komunističkog režima“. Nakon sadržajnog i dokumentima upotpunjenog predavanja kojem je osim biskupa Glasnovića prisustvovao i rektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikša Burum te voditeljica preddiplomskog studija Povijest Jadrana i Mediterana doc. dr. sc. Marija Đurašić zajedno sa studentima i profesorima Sveučilišta u Duborvniku, studenti su se zaputili u park Gradac gdje je predavanje pod naslovom “Govori svak da je vještica” održala dubrovačka studentica i turistička vodičica Marija Milovac. Nakon uzbudljivih i intrigantnih priča o dubrovačkim vješticama, morama i vilenicama, studenti su se dubrovačkom žičarom uputili na brdo Srđ gdje su se u Muzeju Domovinskog rata prisjetili herojske obrane Grada. Od zornog prikaza historiografske škole našeg Odjela za povijest, preko izvrsnog predavanja popularno-znanstvenog karaktera, veličanstvenog pogleda na Grad i uvida u njegov djelatni angažman na očuvanju najveće dubrovačke svetinje – slobode, studenti su na Veliki ponedjeljak prisustvovali i svetoj misi i klanjanju za mlade u crkvi svetog Vlaha – dubrovačkog Parca, koju je predvodio naš kapelan vlč. Marko. Opisu sadržajnog ponedjeljka svakako treba dodati zahvalu sjajnim dubrovačkim domaćinima – Katarini Čebulić Negodić iz Dubrovačke žičare te ravnateljici Muzeja Domovinskog rata Varini Jurica Turk i kustosu Mišu Đurašu.

  1. dan travnja i Veliki utorak, studenti i profesori najstarijih Odjela HKS-a započeli su posjetom nekadašnjem ljetnikovcu obitelji Sorkočević, a današnjem Zavodu za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku. Zahvaljujemo se znanstvenom savjetniku dr. sc. Relji Seferoviću koji je HKS-ovce stručno proveo kroz predivnu zgradu Zavoda, a studenti su tom prilikom na dar dobili i knjige o dubrovačkoj povijesti koje su izdane u nakladi Zavoda. Oplemenjeni novim znanjem i novom mogućnošću produbljivanja istoga, studenti su se ponovno zaputili prema starom gradu gdje su uz stručno vodstvo najprije posjetili palaču Sponzu – Hrvatski državni arhiv u Dubrovniku, zatim Knežev dvor te su na koncu svojih turističko – istraživačkih aktivnosti imali priliku sve čari Grada sagledati s njegovih zidina. Nakon uvida licem u lice sa svim najvažnijim ispravama dubrovačke povijesti koje je osigurala ravnateljica arhiva Nikolina Pozniak i poučno-zabavnog predstavljanja isprava višeg arhivista Zorana Perovića, posjeta Kneževom dvoru iz kojeg još uvijek odzvanjaju slavne riječi: „Obliti privatorum, publica curate“, na vjetrometini dubrovačkih zidina kratko je uvodno slovo održala doc. dr. sc. Valentina Janković. Omamljeni travanjskim suncem, ponosni na naučena i produbljena znanja, blagoslovljeni zagovorom dubrovačkog Parca, te prije svega oduševljeni čistom ljepotom kako Dubrovnika tako i njegovog ideala slobode, studenti i profesori Odjela za povijest i sociologiju, 13. su se travanja vratili u Zagreb kako bi sa svojim obiteljima proslavili sveto Vazmeno trodnevlje.

Naposljetku, ali nimalo manje važno, želimo se zahvaliti upravi Hrvatskog katoličkog sveučilišta na čelu s rektorom prof. dr. sc. Željkom Tanjićem što su nam omogućili ovo nezaboravno i lijepo iskustvo.

Autor: Jakov Blagojević

Foto: Toni Ćosić