Studenti povijesti preddiplomskog i diplomskog studija povijesti su u srijedu 17. svibnja 2017. krenuli na trodnevno studijsko putovanje u Slavoniju u pratnji pročelnika Odjela za povijest doc. dr. sc. Ivana Majnarića, doc. dr. sc. Tomislava Anića, doc. dr. sc. Hrvoja Kekeza i doc. dr. sc. Ivana Bulića, a uz njih se priključio i naš sveučilšni kapelan, vlč. Odilon Singbo. Prva stanica na putovanju je bio Slavonski Brod, gdje su studenti, pod vodstvom dr. sc. Roberta Skenderoivća, imali priliku saznati kako se grad na Savi tijekom stoljeća razvijao, upoznati se bolje sa centrom grada i kućom Brlićevih, odnosno kućom gdje je stanovala hrvatska književnica Ivana Brlić-Mažuranić te su studenti imali priliku vidjeti i saznati nešto više o brodskoj Tvrđavi.

Nakon obilaska Slavonskog Broda, studenti su se uputili prema Đakovu gdje ih je dočekao bogoslova Ivana Kunčevića te im je pokazao đakovačku katedralu i bogoslovno sjemenište.

Nakon obilaska Đakova naši HKS-ovci su se uputili prema Vukovaru na misu, koju je vodio naš vlč. Odilon Singbo. Smještaj u Domu sv. Franje koji se nalazi u sklopu franjevačkog samostana i Pastoralnog centra sv. Bone, studentima i profesorima omogućio je fra Ivica Jagodić, gvardijan franjevačkom samostana u Vukovaru. Idućeg dana, studenti su zajedno s profesorima krenuli u razgledavanje franjevačkog samostana i crkve sv. Filipa i Jakova. Kasnije su se studenti uputili prema muzeju Mjesto sjećanja u vukovarskoj bolnici gdje su prikazana ratna zbivanja tijekom opsade grada, a i sami uvjeti života ranjenika i rada bolničkog osoblja. Studenti su također posjetili Borovo naselje gdje su imali priliku vidjeti i slušati iskustva vukovarskih branitelja na mjestu spomen-obilježja srušene zgrade Borovo Commerce, koje je 1991. služilo kao pričuvna bolnica i sklonište za civile i ranjenike. Posjetili su također Spomen dom hrvatskih branitelja u Borovo naselju koje se nalazi na Trpinjskoj cesti, poznatoj kao „groblje tenkova“. Posjetili su i vojarnu 204. vukovarske brigade gdje ih je dočekao brigadir Petar Ćavar, a upravo tamo su studenti imali priliku vidjeti izložene primjerke naoružanja poput raznih pušaka, pištolja, ručno izrađenih bombi i ostalih primjeraka naoružanja branitelja, pisma logoraša poslanih preko međunarodnog Crvenog križa i podrumsku rekonstrukciju srpskih logora. Kasnije su se uputili prema Spomen domu Ovčara i mjestu masovne grobnice gdje ih je dočekao vukovarski branitelj Ivan Lukić-„Zolja“ koji je nakon predavanja o svojim iskustvima ratnih strahota bio otvoren za sva pitanja koja su zanimala studente. Za kraj obilaska grada Vukovara, studenti su posjetili Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata te obišli centar grada.

Zadnji dan terenske nastave, naši HKS-ovci su odvojili za posjet gradu Iloku gdje su posjetili franjevački samostan i crkvu sv. Ivana Kapistrana o kojoj im je govorio fra Ivan Utješinović, baš kao i glasovite iločke podrume te su također na povratku posjetili Muzej vučedolske kulture, čiji je arheološki lokalitet jedan od najznačajnijih lokaliteta u Europi.

Studenti, zajedno s profesorima, su se vratili u Zagreb puni dojmova te se nadamo kako će ovo studijsko putovanje biti jedno od ljepših iskustava.

doc. dr. sc. Hrvoje Kekez
Odjel za povijest

 

Hrvatsko katoličko sveučilište