U trodnevnome studijskom putovanju studenti i profesori Odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta posjetili su, od 15. do 17. ožujka, talijanske gradove Milano i Padovu.

U Milanu su obišli Nadbiskupijski ured za medije i medijsku redakciju gdje ih je dočekao Pino Nardi, urednik nadbiskupijskoga internetskog portala chiesadimilano.it i pomoćnik glavnoga urednika mjesečnika Il Segno, koji je govorio o stanju u talijanskim medijima uz poseban osvrt na produkciju i distribuciju talijanskih katoličkih medija.

Nadalje, posjetili su Nacionalni muzej znanosti i tehnologije u kojemu su razgledali razne povijesne eksponate, među kojima su bili i zanimljivi primjerci tradicionalnih medija. Osim razgledavanja, mogli su isprobati raznorazne interaktivne igre koje još bolje upućuju na sadržaj izložaka.

Drugoga dana obišli su i najvažnije milanske znamenitosti, s kojima ih je upoznao dr. fra Ivica Karlo Lapić, prior Centra S. Ambriogio u Cernuscu sul Naviglio (Milano) te definitor i tajnik lombardijsko-venetske provincije sv. Ambrozija Bolničkoga reda sv. Ivana od Boga. U šetnji gradom posebno su se zadržali kod čuvene milanske katedrale, crkve Santa Maria delle Grazie uz koju se nalazi slika Posljednje večere Leonarda da Vincija, bazilike sv. Ambrozija, te Katoličkoga sveučilišta Svetoga Srca (Università Cattolica del Sacro Cuore).

Putovanje je zaključeno u Padovi, misnim slavljem koje je u svetištu sv. Leopolda Mandića predslavio pročelnik Odjela za komunikologiju izv. prof. dr. sc. Jerko Valković uz koncelebraciju doc. dr. sc. Krunoslava Novaka, posjetom bazilici sv. Antuna Padovanskoga te obilaskom grada.

S prvoga studijskog putovanja Odjela za komunikologiju studenti i profesori vratili su se u Zagreb uz puno radosti i pjesme i s obnovljenim duhom te novim idejama i motivacijom.

Tekst: Lucija Dorotić i Marija Tomas
Fotografije: doc. dr. sc. Krunoslav Novak