Prvi broj Kompasa, studentskoga lista Hrvatskoga katoličkog sveučilišta izišao je iz tiska krajem svibnja 2019., donoseći brojne teme i zanimljivosti iz života HKS-a i šire.

Kao što su u nultome broju lista, objavljenom prije godinu dana, studenti okupljeni u uredništvu pokušali približiti duh identiteta HKS-a, kojemu je uz kvalitetno obrazovanje u središtu odgoj cjelovite osobe, u ovome broju taj se duh svjedoči na konkretnome primjeru – humanitarnoj akciji Daj 5 za Benin nastaloj u studentskom okrilju Odjela za sestrinstvo, kojoj je posvećena tema s naslovnice. Riječ je o akciji koja povezuje Hrvatsku sa zemljopisno dalekom, ali srcu bliskom Afrikom, konkretnije Beninom, zemljom iz koje dolazi sveučilišni kapelan HKS-a vlč. Odilon Singbo. U središnjem intervjuu on svjedoči o tome kako je Hrvatska postala njegov drugi dom, ali i kako Hrvati konkretno pomažu djeci u njegovoj zemlji obilježenoj materijalnim siromaštvom.

Novinari Kompasa popratili su i razna događanja na Sveučilištu i izvan njega, s posebnim naglaskom na aktivnosti koje su inicirali i organizirali sami studenti. Novost u ovome broju je i reportaža, koja slikom i riječju upoznaje s dalekim Japanom, točnije gradom Osakom. U Kompasu se obrađuju i neke aktualne teme, poput gorućega ekološkog problema plastičnoga otpada ili, pak, nezainteresiranosti mladih za politiku i glasanje na izborima, a donose se i novine u zakonu o studentskome zapošljavanju. U rubrici Kultura predstavljen je studentski filmski dvojac koji se u svome djelu odlučio suprotstaviti „tamnoj strani“ društva prikazujući borbu pojedinca i sustava. Uz to, predstavljene su i do sada nagrađene fotografije na tradicionalnome fotonatječaju HKS-a, kao i HKS-ovi studenti kreativci. U Brucoškom leksikonu pojašnjeni su pojmovi s kojima se susreću svi studenti, a koji najviše zbunjuju brucoše. Sportska rubrika upoznaje s malonogometašima i odbojkašima HKS-a, a u modnoj rubrici tematiziran je koncept kopiranja u toj industriji. Kompas, uz brojne druge teme, donosi i različite konkretne savjete (od jezičnih do kulinarskih), ali i potiče na ostvarenje vlastitih snova…

Godinu dana nakon što je nulti broj Kompasa predstavljen javnosti, studenti okupljeni u uredništvu lista osim što su marljivo pratili događaje i pripremali materijale, savladali su i osnove grafičkoga prijeloma, te je ovaj broj prvi koji su u potpunosti – riječju i slikom – izradili sami studenti.