Studentice Odjela za komunikologiju Magdalena Bilkić, Ana Hren, Ruža Iva Jurišić, Magdalena Magdić i Barbara Papac sudjelovale su od 10. do 11. lipnja 2022. na međunarodnoj radionici Medijska etika – društveni mediji – kvalitetno novinarstvo u organizaciji Zaklade Friedrich-Naumann Za slobodu – Zapadni Balkan i Međunarodnoga programa za istraživanje europske kulture i obrazovanja i za njemačke studije Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Studentice su zajedno s kolegicama i kolegama s drugih hrvatskih sveučilišta tijekom održavanja triju modula imale priliku učiti od uglednih znanstvenika, stručnjaka i djelatnika iz svijeta medija s Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu te Sveučilišta Bielefeld iz Njemačke.

Tijekom održavanja modula Medijska etika i medijska pismenost pod vodstvom prof. dr. sc. Danijela Labaša sudionici su imali prilike učiti i raspravljati o odnosu novinara i medijske publike, rastu (ne)povjerenja u medije i novinare te važnosti medijske pismenosti koja omogućuje razvoj kritički i medijski kompetentne publike koja može analizirati i kreirati medijske sadržaje.

Dr. sc. Petra Pansegrau sa Sveučilišta Bielefeld tijekom modula Fake news i uloga društvenih medija (social media) govorila je o važnosti transparentnosti i povjerenja za djelovanje kvalitetnog novinarstva, problematici širenja lažnih vijesti na društvenim mrežama tijekom razdoblja pandemija koronavirusa te mogućnostima korištenja društvenih mreža kao izvora vjerodostojnih informacija.

Kao dugogodišnji novinar Deutsche Presse-Agentur i Deutsche Wellea, dr. Thomas Brey naglasio je važnost novinarstva za očuvanje stabilnosti parlamentarnih demokracija, a pomoću primjera iz hrvatskih medija ukazao je na nedostatke u izvještavanju o pojedinim događajima i temama. Naglasak ovoga modula bio je na praktičnim vježbama. Studenti su u malim skupinama nastojali preoblikovati ranije prezentirane tekstove kako bi bili zanimljivi publici donoseći joj  najrelevantnije informacije.

Svi polaznici dobili su potvrdu o sudjelovanju, a organizatori su najavili da se  nastavak ovoga međunarodnog programa za mlade novinare planira i u sljedećoj akademskoj godini.

Autor fotografije: Bruno Bogović