Studenti Odjela za komunikologiju tijekom svibnja sudjelovali su na ciklusu radionica Nenasilne komunikacije u organizaciji Centra za Nenasilnu komunikaciju Hrvatska i Centra za mlade Zagreb. Kroz četiri radionice studenti su upoznati s osnovnim elementima nenasilnih komunikacijskih vještina koje su im otvorile vidike za njegovanjem kvalitete odnosa čak i u trenucima kada je komunikacija otežana. Radionice su se temeljile na modelu nenasilne komunikacije Marshalla Rosenberga, američkog kliničkog psihologa i medijatora, koji je razvio specifične komunikacijske alate koji olakšavaju međuljudsku povezanost, empatiju i samoempatiju, svjesno slušanje, asertivno izražavanje te povezivanje s vlastitim i tuđim emocijama i potrebama.

Kroz različite vježbe u malim skupinama studenti su upoznali četiri temeljna koraka modela Nenasilne komunikacije i kako ih koristiti u svakodnevici: opažanje, osjećaje, potrebe i strategije/molbu. Model nastoji odgovoriti na pitanje kako očuvati vlastiti integritet i autentičnost, a istovremeno čuti i uvažavati potrebe drugih.

Radionice su se temeljile na teorijskom znanju i mnogo vježbi koje su služile boljem razumijevanju i stjecanju vještina, kao i međusobnom razumijevanju polaznika radionice.

Voditeljice radionice bile su trenerice nenasilne komunikacije izv. prof. dr. sc. Irena Sever Globan s Odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, Sanjica Ćaćić Hećimović, Ivana Buconjić i Sara Hadži-Boškov. 

Hrvatsko katoličko sveučilište