Studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta dana 30.ožujak 2012. posjetili su Hrvatski povijesni muzej u Zagrebu, izložbu sa temom „Domovinski rat“. Izložba je u postavu od prosinca 2011. pa sve do rujna 2012.

Sami tijek izložbe se može prikazati u nekoliko cjelina. Započinje sa temom raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, zatim se nastavlja na  srpsku pobunu i agresiju na Hrvatsku. Izložba donosi prikaz obrane te rata kao stvarnosti u kojoj se živjelo. Na kraju, prikazane su diplomatske i vojne akcije tokom rata te mirna reintegracija. Posebnu počast izložba odaje  poginulim, nestalim te svim sudionicima Domovinskog rata.

Svakako, potrebna je zahvala muzejskoj pedagoginji Jeleni Hotko koja je studente kroz Muzej provela i oduševila ih zanimljivim detaljima o postavu.

Studenti su nakon razgleda i stručnog vodstva po izložbi sudjelovali i u radionici na temu „Mir“ te su izradili plakat koji će, uz plakate drugih skupina, biti  izložen 18.svibnja 2012. u prostorijama Hrvatskog povijesnog muzeja. Poruka koju su studenti izrazili na plakatu glasi: „Istinom do mira“.

Svoje oduševljenje nakon izložbe studenti nisu mogli sakriti. Osjećaji ponosa, tuge, sreće isprepletali su se, no zaključak svih je bio isti: „Domovinski rat se ne smije zaboraviti, a istina o njemu se treba znati“. Ova izložba želi donijeti istinu,a zaborav ukloniti stoga je svakako preporučujemo.

Marija Rotim, studentica II. godine studija povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište