U utorak, 17. kolovoza 2021. u Ložišćima na Braču održana je promocija knjige „Rječnik govora mjesta Ložišća na otoku Braču“, što ga potpisuju naš doc. dr. sc. Filip Galović, te Pavle Valerijev, pok. profesor iz Ložišća. Ovoj su svečanoj večeri govora i pjesme, osim mnogo domaćega svijeta, nazočili i Ložišćani iz drugih dijelova Brača i Splita, kao i mnogi koji su se zatekli na odmoru, pa je prostor pred crkvom, podno Rendićeva raskošna zvonika u Ložišćima, bio dupkom popunjen.

Prezentaciju su na visokoj razini organizirali župnik don Tonči Kusanović i ponosni mještani. Cijeli je program vodio župnik, koji je više puta izrazio iznimnu radost zbog ove knjige koja je sačuvala lokalni govor, ali i svekoliki prošli i sadašnji život ovoga mjesta. Na prezentaciji su govorili prof. dr. sc. Dunja Jutronić, recenzentica, Grozdana Bošković Pilić, prof., te doc. dr. sc. Filip Galović, autor. Uz stručne se govore pridružila i Helena Valerijev, izvorna govornica, koja je izložila odabrane domaće riječi i protumačila ih, a potom se orila klapska pjesma, čule su se skladbe na violončelu, a na kraju su se svi nazočni počastili domaćim slasticama i pićima, što su priredile žene ovoga mjesta.

Za ovaj Rječnik, koji je vrijedan spomen ovomu mjestu, bilježe recenzenti da je od iznimne vrijednosti i kakvoće, i velik dobitak za kroatistiku i druge jezikoslovne grane, na koji Ložišćani, drugi Bračani i svi ljubitelji naše narodne baštine moraju biti ponosni jer je u njemu zaklonjen govor, tradicijske vrijednosti i kultura ovoga naselja, a time i očuvan dio hrvatskoga nacionalnog identiteta.