U ono vrijeme: S Isusom je putovalo silno mnoštvo. On se okrene i reče im: »Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik! I tko ne nosi svoga križa i ne ide za mnom, ne može biti moj učenik!«

»Tko od vas, nakan graditi kulu, neće prije sjesti i proračunati troškove ima li čime dovršiti: da ga ne bi, pošto već postavi temelj, a ne mogne dovršiti – počeli ismjehivati svi koji to vide: ‘Ovaj čovjek poče graditi, a ne može dovršiti!’ Ili koji kralj kad polazi da se zarati s drugim kraljem, neće prije sjesti i promisliti da li s deset tisuća može presresti onoga koji na nj dolazi s dvadeset tisuća? Ako ne može, dok je onaj još daleko, poslat će poslanstvo da zaište mir.«

»Tako dakle nijedan od vas koji se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik.«

S Isusom je putovalo silno mnoštvo. Uvjereni su kako će on pokoriti neprijatelja i prate ga jer žele imati udjela u njegovoj pobjedi – žele dio kolača. Isus će pobijediti neprijatelja – ne onog kojeg misle i ne onako kako očekuju. A ako mu se žele pridružiti i biti njegovi učenici, slijede koraci koje imaju poduzeti:

    • Biti slobodan i birati za slobodu: Naše obiteljske veze, iako iznimno važne, mogu nas i sputavati te na loš način ograničavati našu slobodu. Isusov učenik vježba se u slobodi – pa čak i onda kada se njegovi odabiri kose s onima njegove obitelji.
    • Nositi svoj križ: Učenik se vježba u uzimanju križa na sebe, u poniženju koje ono prouzrokuje. Slijediti učitelja bolje je nego tuđe pohvale, uzdizanja i časti. On je spreman prema tome biti indiferentan, čak i više, spreman je biti ponižen, kako bi bio slobodan slijediti učitelja.
    • Proračunati troškove: I na drugim mjestima Isus učenicima nalaže da ne nose dvije torbe, haljine i dr. Imaju se osloniti na njega i na riječ kojoj su povjerovali. Ta riječ činit će svoje.
    • Odreći se svega što je u vlastitom posjedu: Ponovno, vježbati se u slobodi spram dobara. Dobra koriste dok koriste, sve dok mi njima ne počnemo robovati. Dobra se imaju nesebično dijeliti.