U ono vrijeme: Kad Isus ugleda gdje Natanael dolazi k njemu, reče za njega: »Evo istinitog Izraelca u kojem nema prijevare!« Kaže mu Natanael: »Odakle me poznaješ?« Odgovori mu Isus: »Vidjeh te prije negoli te Filip pozva, dok si bio pod smokvom.« Nato će mu Natanael: »Učitelju, ti si Sin Božji! Ti kralj si Izraelov!« Odgovori mu Isus: »Stoga što ti rekoh: ‘Vidjeh te pod smokvom’, vjeruješ. I više ćeš od toga vidjeti!« I nadoda: »Zaista, zaista, kažem vam: gledat ćete otvoreno nebo i anđele Božje gdje uzlaze i silaze nad Sina Čovječjega.«

 

Kako bismo današnji susret Natanaela s Gospodinom Isusom bolje razumjeli, dopustite mi vratiti nas koji redak unatrag. Pročitajmo Iv 1, 43-46:

Sutradan naumi Isus poći u Galileju. Nađe Filipa i reče mu: »Pođi za mnom!« Filip je bio iz Betsaide, iz grada Andrijina i Petrova. Filip nađe Natanaela i javi mu: »Našli smo onoga o kome je pisao Mojsije u Zakonu i Proroci: Isusa, sina Josipova, iz Nazareta.« Reče mu Natanael: »Iz Nazareta da može biti što dobro?« Kaže mu Filip: »Dođi i vidi.«

Nakon ovih redaka slijede oni današnjeg evanđelja.

Natanael prolazi kroz promjenu, još bolje: dopušta Isusu da ga promijeni.

Prvo je sumnjičav: „Iz Nazareta da može biti što dobro?“ Pa ipak, ide s Filipom. Iako sumnjičav, ne odbacuje mogućnost.

U susretu s Isusom, Natanael je iznenađen – i možemo pretpostaviti, najprije neugodno: „Odakle me poznaješ?“ Nije ugodno pomisliti da nas naš sugovornik (kojega ne poznajemo) zna, da su mu poznate neke stvari o nama, i da nam to ide tako direktno priznati. Spontana reakcija na takav potez sugovornika jest u najmanju ruku oprez, ako i ne povlačenje: želim da me poznaje ona osoba u koju imam povjerenja, a kod neznanca ne mogu u to biti siguran.

Ali to se uskoro ima promijeniti. Nakon sljedeće Isusove rečenice Natanael dobiva sigurnost da je ne samo spoznat (da ga Isus zna), nego da ga Isus i voli. A kad imamo osjećaj da nas osoba voli, kada imamo k tomu iskustvo da nas prihvaća, tada joj se lakše i otvaramo, tada nas nije strah dopustiti toj osobi da nas upozna.

Kod nekih to ide brzo – u samo par evanđeoskih redaka Natanael je od sumnjičavosti prema Isusu prešao u stav povjerenja, i to mu sada otvara stazu prema još većem: „I više ćeš od toga vidjeti!“ Kada jednom spoznamo da smo od Isusa (od Boga) voljeni i prihvaćeni, to otvara u nama putove rasta u ljubavi i spoznaji: Bog više nije dalek, već nam postaje prijatelj.

 

Kako je sa mnom?

Osjećam li da me Bog voli?

Mogu li bez neugodnosti pustiti Bogu da me zna i da mi to kaže?

 

Za kraj, evo jedne meni drage pjesme koja zrcali riječi današnjeg evanđelja. Neka nam ona pomogne otvoriti se uvijek više Isusovom pogledu.

Roo Panes, Know Me Well: https://www.youtube.com/watch?v=gwjGH7USsdI 

 

Well you know me with that ancient gaze

You strip me down with yesterday’s eyes

You know me as I was but see me as I will be

And I still had a lot of growing when you took me

And you shaped me with those hands

You know me better than myself

Make me better than I am

 

(izvor: https://genius.com/Roo-panes-know-me-well-lyrics)