U ono vrijeme: Ivan dozva dvojicu svojih učenika i posla ih Gospodinu da ga pitaju: »Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?« Došavši k njemu, rekoše ti ljudi: »Ivan Krstitelj posla nas k tebi da pitamo: ‘Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?’«

Upravo je u taj čas Isus ozdravio mnoge od bolesti, muka i zlih duhova i mnoge je slijepe podario vidom. Tada im odgovori: »Pođite i javite Ivanu što ste vidjeli i čuli: Slijepi progledaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje evanđelje. I blago onom tko se ne sablazni o mene.«

 

 

Slijepi progledaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje evanđelje.

Mogu ove stvarnosti promatrati fokusirajući se na dobročinstva koja Bog po Isusu čini ljudima: promišljati o tome kako su ona promijenila živote tih ljudi, pitati se jesu li se i oni sâmi nakon toga promijenil ili pak jednostavno – diviti im se.

Mogu nadalje fokus staviti na Isusa i promatrati kako ga takvo djelovanje prikazuje kao mesiju, kako Isus ispunja Božja obećanja.

Najzad mogu pokušati i ovaj fokus: vidjeti kako mi i što mi ova ozdravljenja govore o Bogu koji na takav način djeluje: kako je pažljiv, nježan, brižan.

Kako po Isusovom djelovanju ne samo da lica ozdravljenih bivaju ozarena, već nam ista, što je još i bolje, otkrivaju sâmo lice Očevo.