prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor HKS-a

Poštovani i dragi nastavnici, djelatnici i studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta!

Sve vas, našu raspršenu, a opet jednim Duhom povezanu, sveučilišnu zajednicu od srca pozdravljam. I vas koji ste još uvijek na radnom mjestu na Sveučilištu i vas koji ste u svojim domovima širom Lijepe naše, a i izvan nje. Posebno pozdravljam naše studente i studentice koji se pod vodstvom svojih profesora s radošću i ozbiljnošću, odgovorno i zauzeto, kreativno i zainteresirano uključuju u nastavu na daljinu. Hvala svim nastavnicima, a posebice našim informatičarima kao i svim službama koje su omogućile da se na ovaj način akademska godina nastavi svojim tijekom, u nadi da ćemo se što prije ponovno naći na sveučilištu koje je bez svih vas prazno. 

quotesign

Najveći čin kršćanske ljubavi u ovom trenutku je odgovornost za drugoga kroz brigu za starije, ugrožene, nemoćne.

Prije svega se nadam se ste svi dobro i zdravo. Naše su misli i molitve posebno s onima koji su u samoizolaciji, kao i s onima koji im pomažu da prebrode ovo razdoblje. Koliko imamo informacije, svi članovi naše sveučilišne zajednice su dobro, premda se nisu još svi vratili u Hrvatsku. Vjerujem da će u tome uspjeti što skorije. Naše molitve su posebno upućene za sve one među nama koji su liječnici, medicinske sestre i tehničari, za naše nastavnike i studente koji rade u bolnicama, kao i za sve zdravstvene djelatnike. Oni trebaju našu molitvu i potporu, našu blizinu, ali i našu odgovornost u držanju svih preporuka i odredbi koje izdaju mjerodavne službe. Molim vas da ih se svi pridržavate i tako pomognete sprječavanju širenja zaraze. Najveći čin kršćanske ljubavi u ovom trenutku je odgovornost za drugoga kroz brigu za starije, ugrožene, nemoćne. Pored pomoći, to znači da se pridržavamo i svih uputa koje su važne za očuvanje vlastitog i zdravlja drugih. Tako ćemo najbolje posvjedočiti da smo dio zajednice Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Mi nastavljamo s radom i u ovim novim okolnostima i sve ćemo učiniti da na vrijeme dobijete upute za daljnji rad i postupanja. Isto tako, svi naši uredi i službe su vam dostupne putem maila i drugih sredstava komunikacije na daljinu. Zahvaljujem i našom Uredu za odnose s javnošću koji sve čini da ono što vrijedne službe pripreme, a i puno više od toga, saznate na vrijeme. Za naše studente na raspolaganju su ponajprije pročelnici zajedno s prorektoricom za nastavu kao i Služba za studentska pitanja. 

quotesign

Pozivam vas stoga da ovo vrijeme prije svega iskoristimo za svoj osobni i zajednički duhovni i intelektualni rast koji će nam pomoći da uvidimo da smo pozvani biti svjedoci i promicatelji jednog drugačijeg stila života, drugačijih odnosa i shvaćanja svijeta.

Dragi naši sveučilištarci, vrijeme krize je uvijek i milosno vrijeme, koliko god to ponekad teško prihvaćamo. Sama riječ kriza ima mnogostruka značenja, polazeći od grčkog i latinskog korijena ove riječi. Kriza označava vrijeme i stanje duha u kojem se čovjek i zajednica osjećaju lišeni svoje biti, svoje sigurnosti i kada je sve ono što nam je dano i predstavlja poznati horizont našeg života dovedeno u pitanje. Istovremeno, to je i vrijeme i stanje duha koje otvara mogućnost novog i drugačijeg životnog početka, trenutak koji traži obraćenje našeg načina razmišljanja, osjećanja i djelovanja. Pozivam vas stoga da ovo vrijeme prije svega iskoristimo za svoj osobni i zajednički duhovni i intelektualni rast koji će nam pomoći da uvidimo da smo pozvani biti svjedoci i promicatelji jednog drugačijeg stila života, drugačijih odnosa i shvaćanja svijeta. Ova nas kriza već sada uči da individualističko društvo, koje počiva samo na vlastitom interesu i koje je vođeno principima želje i ugode ne može opstati. Sloboda koja nam je darovana traži usmjerenost ka istini i dobru te brizi za opće dobro. Stoga je jako važno da svi izrastamo u odgovorne i zrele osobe koje na temeljima ljudskih i kršćanskih vrednota znanje i darove koje imamo stavljamo jedni drugima na raspolaganje i pomažemo jedni drugima i cijelom društvu da nađe pravi put izlaska iz ove krize koja nije samo zdravstvena, nego i društvena. U ovoj se krizi otkriva i važnost interdisciplinarnosti i povezanost različitih područja ljudskog znanja kojemu nije svrha ni profit ni samo osobni dobitak, nego dobrobit i osobe i zajednice, kako nas uči Socijalni nauk Crkve. 

Ova je korizma stoga posebna. Ona nas više nego do sada poziva na obraćenje srca, na djela milosrđa, ali i na pokoru za vlastite grijehe i slabosti. Sve nas pozivam da u ovo vrijeme kušnje otkrijemo i produbimo snagu molitve i pouzdanja u Božje milosrđe i njegovu djelotvornu ljubav koja nam se očitovala u Isusu Kristu, otkrijemo neizmjerno blago Božje Riječi kroz čitanje, meditaciju i zajedničko razmatranje i slavljenje sakramenata na drugačije načine. Poziva nas i da otkrijemo, kako je to istaknuo papa Franjo u svom zadnjem razgovoru, važnost jednostavnih čina ljubavi, slušanja, razgovora, strpljivosti i brige jednih za druge i da ne provedemo uzalud ovo vrijeme.

Ako sve uspijemo posložiti, ponajprije zahvaljujući doc. dr. sc. Krunoslavu Novaku i našem izvrsnom informatičkom timu, od sutra ćemo u 12.00 početi s prijenosom Svete Mise uživo iz naše kapelice koju će predvoditi naš sveučilišni kapelan. O tome će te dobiti još jednu obavijest, ali vas već sad pozivam da se i na taj način zajedno povežemo u molitvi za zagovor Svetog Josipa, zaštitnike naše Domovine, posebice za medicinsko osoblje, bolesne i odgovorne u društvu da poput Svetoga Josipa znaju donositi prave odluke u pravi čas, kao i za kraj ove pandemije.

quotesign

Izravni prijenos Svete Mise na HKS-u, 19. ožujka 2020. u 12 sati

U molitve ćemo posebno uključiti i našeg Velikog kancelara koji sutra slavi svoj imendan. Koristim ovu prigodu da svim Josipima i Josipama od srca čestitam imendan! Sutrašnja Svetkovina na našem sveučilištu neradni je dan tako da neće biti predavanja na daljinu niti će raditi uredi.

 

I za kraj, pozivajući vas i na molitvu Devetnice koju je pripremio naš sveučilišni kapelan, želio bih da vas kroz ovo vrijeme koje je pred nama prati psalam 23, psalam čije je riječi i naš blaženi Alojzije Stepinac uzeo za svoje biskupsko geslo i vodile su ga cijeli život.

Gospodin je pastir moj: ni u čem ja ne oskudijevam; 
na poljanama zelenim on mi daje odmora.
Na vrutke me tihane vodi i krijepi dušu moju.
Stazama pravim on me upravlja radi imena svojega.
Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer ti si sa mnom.
Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni.
Trpezu preda mnom prostireš na oči dušmanima mojim.
Uljem mi glavu mažeš, čaša se moja prelijeva.
Dobrota i milost pratit će mene sve dane života moga.
U Gospodnjem ću domu prebivati kroz dane mnoge. 

Vas i sve vaše drage od srca pozdravljam,    

Vaš Rektor  
Željko Tanjić

Hrvatsko katoličko sveučilište