Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić sudjelovao je 15. i 16. rujna 2021.  u  radu 25. Međunarodnog kongresa Zaklade Renovabis U Berlinu.

Međunarodni kongres Renovabis koji se održava svake godine od 1997. mjesto je informiranja i rasprava o važnim kretanjima u Crkvi i društvu u srednjoj i istočnoj Europi. Uz sudjelovanje brojnih gostiju iz svih dijelova Europe, kongres se razvio u važan forum za dijalog između Crkava u zapadnoj, srednjoj i istočnoj Europi.

Za 25. Međunarodni kongres Zaklade Renovabis odabrana je tema “Svi bi trebali biti jedno – Ekumenizam u srednjoj i istočnoj Europi – zadatak i obogaćivanje ”.
Govorilo se o pitanjima konfesionalnog suživota između katoličkih, protestantskih i pravoslavnih kršćana kao i o ekumenizmu u svakodnevnom životu. S obzirom na pandemiju, kršćanske su se Crkve suočile s novim izazovima u načinu organiziranja pastorala, kateheze i bogoslužja, kao i u ekumenskoj suradnji. Razgovaralo se i o povijesno uvjetovanim razlikama među kršćanskim Crkvama. Sudionici su se složili s berlinskim nadbiskupom Heinerom Kochom, odgovornim za Zakladu Renovabis pri Njemačkoj biskupskoj konferenciji, da je dijalog i odnos katoličkih, protestantskih i pravoslavnih kršćana danas sve nuùniji i važniji s obzirom na sve veći broj ljudi koji nisu nijednog konfesionalnog opredjeljenja. Pandemija je onemogućila da se kao i dosada velik broj sudionika okupi u Berlinu tako da se mnogi predavači i gosti sudjelovali u radu na daljinu. Govori i predavanja dostupna su na poveznici.

Na ovogodišnjem kongresu Zaklada se oprostila od dosadašnjeg izvršnog direktora vlč. dr. Christiana Hartla i predstavljen je novi direktor vlč. prof. dr, Thomas Schwartz čiji mandat započinje 1. listopada 2021. Obojica su svećenici biskupije Augsburg.

Rektor Tanjić susreo se s dr. sc. Christianom Hartlom i zahvalio mu na suradnji sa Zakladom Renovabis koja je u njegovom mandatu bila izuzetno uspješna. Doktor Hartl zajedno je s nadbiskupom Bamberga mons. dr. sc. Ludwigom Schickom posjetio naše Sveučilište u travnju 2019. godine i tom je prigodom dogovorena financijska potpora Zaklade Renovabis za izgradnju sveučilišne knjižnice kao i za njezino opremanje potrebnom informatičkom opremom. U 2019. godini Zaklada je financijski podržala Drugu europsku konferenciju “Formacija i prevencija – moć kao služenje” i Drugi međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta s temom „Mozak i um: promicanje dobrobiti pojedinca i zajednice“ te je dogovorena suradnja za financiranje školarina za doktorske studije naših zaposlenika.

Dr. sc. Christian Hartl posjetio je HKS u travnju 2019.

Dr. sc. Christian Hartl posjetio je HKS u travnju 2019.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rektor Tanjić susreo se i s novim direktorom vlč. Thomasom Schwartzom koji je s radošću primio čestitke akademske zajednice našeg Sveučilišta te izrazio želju za daljnju uspješnoj suradnji. Prof. dr. sc. Schwartz ponovio je u razgovoru rektoru Tanjiću ono što je rekao i u svom govoru okupljenima na prvom danu kongresa da Renovabis kao crkvena karitativna i humanitarna organizacija ne vidi svoje partnere kao “molitelje”, već promovira njihove projekte “na jednakim osnovama”.

Rektor Tanjić tijekom svog boravka u Berlinu susreo se i s mons. Nikolom Eterovićem, apostolskim nuncijem u Njemačkoj, koji je sudjelovao na završnom susretu ovogodišnjeg skupa Zaklade Renovabis.

Hrvatsko katoličko sveučilište