2017_Chicago_Cupich_Rektor_fra Jozo Grbes

Čikaški nadbiskup kardinal Blase Joseph Cupich, primio je u subotu 15. srpnja 2017. u Nadbiskupskom domu rektora Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjića, pročelnika Odjela za komunikologiju izv. prof. dr. sc. Jerka Valkovića i fra Jozu Grbeša, kustosa Hrvatske franjevačke kustodije za Ameriku i Kanadu. Kardinal Cupich na početku susreta posebno se osvrnuo na  svoj posljednji boravak u Zagrebu i pohod Sveučilištu 31. svibnja ove godine. Tom se prilikom, kako je istaknuo, osobno osvjedočio o pobožnosti i odanosti hrvatskog naroda Blaženoj Djevici Mariji  te se upoznao s rastom Sveučilišta kao i izazovima pred kojima se nalazi. Rektor Tanjić je u znak zahvalnosti i spomena na pohod Sveučilištu, uručio čikaškom nadbiskupu Cupichu slike s pohoda i monografiju „Rektorski lanac Hrvatskog katoličkog sveučilišta“.

Kardinal Cupich se već do sada na različite načine pomogao Hrvatskom katoličkom sveučilištu zauzimajući se pri Američkoj biskupskoj konferenciji kao predsjednik Odbora za skrb i pomoć Crkvama u Središnjoj i Istočnoj Europi. Posebno vrijedni doprinos za Sveučilište su i ovogodišnje stipendije doktorande  kojima se daje značajan doprinos znanstvenom i stručnom formiranju budućih nastavnika Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Rektor Sveučilišta zahvalio je kardinalu Cupichu i Američkoj biskupskoj konferenciji na odobrenim stipendijama.

Budući da su rektor Tanjić i pročelnik Valković prethodnog tjedna sudjelovali na susretu koji je bio organiziran za čelnike katoličkih institucija pod pokroviteljstvom Odjela za neprofitno obrazovanje Poslovne škole Mendoza (Mendoza College of Business) na Sveučilištu Notre Dame, ovom su prilikom upoznali kardinala Cupicha s aktualnim promišljanjima i smjernicama djelovanja na tom području. Istaknuta je važnost povezivanja katoličkih sveučilišta Srednje i Istočne Europe, ali i suradnja sa sveučilištima izvan Europe pri čemu veliki doprinos daje Nanovic institut za europske studije pri Sveučilištu Notre Dame. Taj je institut u svibnju ove godine zajedno s Hrvatskim katoličkim sveučilištem u Zagrebu organizirao međunarodnu znanstvenu  konferenciju na temu: „Nada u budućnost: Iskustva mladih u komunizmu, od tranzicije do demokracije i danas“ a mnogi sudionici toga skupa isticali su njegov pozitivni doprinos. Na spomenutom susretu u Notre Damu razgovaralo se i o  daljnjim planovima odnosno susretima u koja bi bila uključena katolička sveučilišta.

Na koncu susreta, kardinal Cupich pokazao je gostima čikašku katedralu Svetog Imena u kojoj se na njegovu grbu nalazi hrvatska šahovnica koja svjedoči o hrvatskim korijenima današnjega čikaškog nadbiskupa.

Veliki doprinos u organizaciji ovoga susreta, ali i boravka u Chicagu, dao je fra Jozo Grbeš, kustos, kao i ostali franjevci Kustodije.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište