Udruga ACPI (Academic Conferences and Publishing International Ltd) okuplja međunarodne konferencije svake godine u skladu s aktualnim društvenim i javnim trendovima u različitim područjima. U sklopu 19. ECRM (European Conference on Research Methodology for Business and Management Studies) koja se održava na sveučilištu Aveiro u Portugalu 18. i 19. lipnja ove godine, rad naše asistentice s Odjela za komunikologiju Leali Osmančević prihvaćen je za izlaganje i objavu u međunarodnom zborniku radova. No, slijedom događaja vezanih uz pandemiju, konferencija će se održati virtualnim putem i jedan od deset odabranih radova koji će se izlagati pred znanstvenicima, stručnjacima, studentima i zainteresiranima iz navedenog područja je i rad naše asistentice Leali Osmančević pod nazivom „Big Data and Humanitarian Actions: Role of ethics in protecting children’s rights“. Njezin rad bit će predstavljen putem online platforme 18. lipnja.

Asistentica Osmančević je u radu pisala o pravima djece u ovom desetljeću kao bogatoj prilici za analizu različitih načina zaštite putem etičke uporabe Big Data (velike količine podataka) u humanitarnim akcijama, uglavnom putem prikupljanja podataka (eng. data collection) i različitih tehnika analize podataka (eng. data analysis techniques) povezanih s postojećim međunarodnim humanitarnim agendama i općem društvenom dobru. Humanitarnost, bila međunarodno organizirana ili amaterska te volonterska, uglavnom se vodi ljudskom sposobnošću i voljom za pomaganjem drugima koji su u potrebi. Međutim, dječja se prava često djelomično ili potpuno zanemaruju nepoštivanjem etike, humanitarnih dokumenata i korištenja podataka koji uključuju dječju privatnost i / ili njihovo zdravlje, obiteljske prilike, obrazovanje i druge okolnosti povezane s njihovim životima. Količina podataka u humanitarnim akcijama za djecu je izrazito velika i odluka o načinu na koji će se ti podaci izravno povezati s budućim prikazivanjem i predstavljanjem, kao i budućnošću života djece u potrebi na provoditelje akcije stavljaju veliku odgovornost. Zaštita prava djece jedna je od glavnih uloga big data i etike njezine uporabe.

Glavni je cilj ovog rada pokazati kako etička upotreba Big Data  treba biti usko povezana s poštivanjem dječjih prava prema osnovnim etičkim postulatima, postojećim međunarodnim humanitarnim agendama i takozvanoj podatkovnoj pismenosti (Data Literacy). Uloga etike u ovom je kontekstu jedan od jedinih načina pružanja djeci pomoći koja im je potrebna bez budućeg označavanja, neželjenih posljedica, sekundarne viktimizacije ili bilo koje druge vrste njihovog neprimjerenog budućeg predstavljanja. Drugi cilj ovog rada je objasniti kako humanitarnost i neetička upotreba Big Data može dovesti djecu u potpuno oprečan i suprotan te za njih štetan kontekst kroz koji bi primanje pomoći moglo dovesti do višestrukih posljedica za njihovu osobnost i cjelokupno odrastanje, ali i slijedeći osnovna pravila podatkovne pismenosti, pomoći i poboljšati njihovu kvalitetu života i otvoriti mnoge mogućnosti za budućnost, posebno nakon provedbe humanitarnih akcija. Rad također predstavlja i niz osnovnih te za sada novih smjernica za učinkovitu uporabu prethodno spomenutih metoda u humanitarnim akcijama koje pomažu djeci i istodobno pridonose razvoju podatkovne pismenosti u humanitarizmu.

Više o konferenciji na linku.