U petak, 8. studenog 2019. na kolegiju “Središnje teološke teme” u sklopu obrade teme “Papa Franjo” sudjelovali su gosti predavači: fra Vladimir Vidović, voditelj pučke kuhinje te svećenik u Župi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu, i gospodin Marijan, jedan od brojnih korisnika te iste pučke kuhinje. Fra Vladimir i gospodin Marijan održali su studentima druge godine preddiplomskog studija komunikologije kratko predavanje o aktivnostima župne zajednice te s njima podijelili brojne dogodovštine, a gospodin Marijan svoje  životno svjedočanstvo.

Upoznali su se tako s radom pučke kuhinje  koja u sklopu ove župne zajednice djeluje i pomaže potrebitima već 24 godine. Pučka kuhinja dnevno posluži otprilike 300 obroka, spakira i veliki dio obroka koji se odnose u kućanstva, bavi se prihvaćanjem donacija, a pomoć je u svemu tome uvijek dobrodošla.

Stoga ovim putem pozivamo sve studente, ali i profesore da se pridruže. Ova pučka kuhinja u sebi nosi i nešto što ju čini posebnom. U ovoj kuhinji ručati mogu svi, nije potrebna nikakva osobna identifikacija ili drugi dokumenti. Dobrodošli su svi oni koji su u potrebi za toplim obrokom, par minuta toplog prostora i  malo druženja. Osim što ova Župa pruža topli obrok, ona nudi još puno toga. Organiziraju se ljetovanja za one lošijeg imovinskog stanja i druženja koja mnogima mijenjaju život i ostaju u sjećanju.

Tako je bilo i s našim gostom Marijanom koji je u najtežim trenutcima pomoć pronašao upravo u župi sv. Antuna Padovanskog. Njegov život naglo se promijenio u trenutku ozljede zbog koje više nije mogao raditi i zarađivati za svoju mnogočlanu obitelj, a kroz aktivnosti župne zajednice pronašao je novu nadu i razloge za sreću.

Zanimljivosti vezane uz ovu župu idu u nedogled, a nama najdraža je priča o zagrebačkom Adventu. Župa sv. Antuna Padovanskog svoje mjesto zaslužila je i na Adventu u kućici Kod fratara gdje su svojom humanitarnom akcijom lani osvojili srca građana. U istom tonu nastavljaju i ove godine pod sloganom “Pojedi dobro jelo i učini dobro djelo”. Naime, svaki novčić koji se prikupi od prodaje tradicionalnih jela poput sarme, graha i pogačica te likera i žestica koristi se za plaćanje namirnica za obroke u pučkoj kuhinji.  Kućicu Kod fratara valjalo bi staviti na popis ove godine, a još bolje bi bilo uključiti se u volontiranje i nekome uljepšati blagdane.

 

Renata Blek

Hrvatsko katoličko sveučilište 

Odjel za komunikologiju

Studentica 2. godine preddiplomskog studija