U ponedjeljak, 4. listopada 2021. akademska zajednica Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) započela je XII. akademsku godinu 2021./2022. misom Zaziva Duha Svetoga, svečanim akademskim činom i predstavljanjem sveučilišnih studija studentima prve godine preddiplomskih sveučilišnih studija.

Sveto misno slavlje u crkvi Svetog Antuna Padovanskog na Svetom Duhu predvodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, u zajedništvu s rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom, generalnim tajnikom Hrvatske biskupske konferencije, vlč. Markom Čolićem, sveučilišnim kapelanom, prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem, pročelnikom Odjela za komunikologiju na HKS-u, doc. dr. sc. Odilonom Singbom i fra Rokom Bedalovim, župnikom župe i svetišta sv. Antuna Padovanskog.

Svojim skladnim pjevanjem Pjevački zbor studenata HKS-a pod ravnanjem Lovre Kneževića animirao je sveto misno slavlje kojem su prisustvovali  prorektori, pročelnici, profesorice i profesori, djelatnici i studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Mons. Mijo Gorski pozdravio je okupljene u ime Velikog kancelara kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa i metropolite, zaželjevši svima dobar početak nove akademske godine. U svojoj je propovijedi mons. Gorski istaknuo: „Poštovane studentice i studenti, želim vam da, stječući neophodna znanja u svojim strukama koje ste izabrali, ne zaboravite rasti u spoznaji Isusa Krista. Da ne ostanete u dječjim cipelicama vjere i sebe dovedete u neku vrstu podvojenosti u kojoj će vaš um biti bogat znanjem, a vaše srce siromašno vjerom. Naprotiv, zajedno sa stjecanjem svjetovnih znanja rastite u spoznaji Isusa Krista. Naime, samo Isus Krist, Svjetlo istinito, daje smisao svemu našem trudu i intelektualnom naporu, samo on omogućava ispravnu i spasonosnu primjenu znanja za opće dobro ljudi. Nije li to i svrha Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta, da obasjani i vođeni Isusom Kristom, Svjetlom s neba, puni potrebnog znanja, nastavite djelo sv. Franje Asiškoga kojega je Gospodin pozvao da popravi njegovu Crkvu, da tako i vi popravite svoju Crkvu, svoju Domovinu i svoj narod.
Jasno, reći ćemo, to nadilazi naše snage. Doista nadilazi. Ali, ako se na tom putu umorimo Isus nas poziva da se u njemu odmorimo: Dođite k meni svi vi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas okrijepiti. Opterećeni svojim problemima, bolestima, svojim grijesima i prošlosti koja nas stiže, nerazumijevanjem svojih najbližih, posljedicama potresa ili pak pandemije Covida… kome se možemo obratiti osim Isusu? Sam Isus Krist, je odmor od tereta i problema svijeta. Ako ne znamo više kako, sebe nam daje kao uzor: Učite od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim.“

U Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta zbog epidemioloških mjera program je održan samo za studente preddiplomskih sveučilišnih studija povijesti, sociologije, psihologije, komunikologije, sestrinstva i medicine.

Okupljenim studentima prvi se obratio prorektor za nastavu izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić koji je studentima zaželio dobrodošlicu riječima: „Danas s vama moram podijeliti radost jer smo se, unatoč još uvijek aktualnoj pandemiji, okupili u našoj Velikoj dvorani da proslavimo početak nove akademske godine. Osim toga, radostan sam što su među nama po prvi puta studentice i studenti medicine. Pa, iako su oni već puni tjedan u punom nastavnom procesu ne sumnjam da su podjednako kao i ostali uzbuđeni današnjim danom. Promatrajući vaša lica, zaklonjena maskama ne mogu s njih do kraja iščitati emocije. No, pretpostavljam da osim iščekivanja i želje za studiranjem, među vama ima i onih koji su zabrinuti zbog zadaća koje stoje pred vama. Odmah vam na početku mogu reći da ih se ne trebate bojati  jer će vam pri svladavanju prepreka pomagati, kako volimo reći, cijela sveučilišna zajednica, naravno uz vaš trud i zalaganje.“  Tijekom svog govora prorektor Mišetić je istaknuo i važnost Studentskog zbora, suradnje s voditeljima godišta, profesorima i kolegama studentima starijih godina kao i sa stručnim službama na Sveučilištu.

U ime Studentskog zbora studente je pozdravio student diplomskog studija povijesti Hrvoje Barić, predsjednik Studentskog zbora. U svom je govoru predstavio aktivnosti Studentskog zbora i uz riječi dobrodošlice istaknuo kako su svi članovi Studentskog zbora kao i cijela sveučilišna zajednica otvoreni za suradnju i odgovore na sva studentska pitanja koja brucoši imaju na početku svog akademskog hoda.

Na prvom akademskom danu studentima se predstavio i novi sveučilišni kapelan vlč. Marko Čolić koji je pozvao studente da se priključe svim aktivnostima koje će organizirati Sveučilišna kapelanija te poručio kako je uvijek na raspolaganje za sakrament pomirenja, za razgovore o onome što ih tišti, ali i za njihove radosti i nade: „Kao sveučilišni kapelan, zajedno sam s vama na putu vjere: u zajedničkim misnim slavljima – euharistiji, gdje dajemo hvalu Bogu, u zajedničkoj molitvi i razmatranju Božje riječi, u katehezama koje nam pomažu bolje razumjeti i živjeti vjeru, u tihoj molitvi klanjanja.“

U ime cijele akademske zajednice, svi njezinih profesora i studenata starijih godina, studente je pozdravio prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, zahvalivši im što su izabrali Hrvatsko katoličko sveučilište za mjesto svog studiranja te im poručio: „Bit će puno kušnji, što je već spomenuto, ali siguran sam da ćete ustrajati, da se nećete pokolebati i da ćete u ovoj čežnji težiti da budete što bolji, što izvrsniji. Želimo da nosite u sebi čežnju za znanjem, onim znanstvenim, nastavnim, stručnim.
Trebamo vas!
Znamo da Hrvatska prolazi kroz mnoštvo poteškoća i da se mnogi sada pitaju: „Gdje ću poslije biti?“ Volio bih da u sebi nosite tu čežnju da želite ostati ovdje u Hrvatskoj, dovršiti svoj studij ovdje, da želimo ovo društvo mijenjati, oblikovati ovu našu Crkvu i da vi možete dati puno toga  i da naša budućnost, znam da to može zvučati samo kao lijepi govor, ali budućnost nas starijih ovisi baš o vama i o tome što ćete vi znati, kako ćete znati, kako ćete učiti, kako ćete se time služiti i kako ćete se time okoristiti osobno, ali rekao bih za sve nas. Mislim da to ne treba izgubiti iz vida i da s time treba rasti. To je i poslanje našega Sveučilišta.“

Ovom prigodom rektor Tanjić je u ime akademske zajednice HKS-a zahvalio doc. dr. sc. Odilonu Singbu na vršenju službe sveučilišnog kapelana, zaželjevši mu puno Božjeg blagoslova u radu na Katedri za teologiju. 

Nakon svečanog akademskog čina studenti su se uputili na susrete s pročelnicima, voditeljima godišta i profesorima koji će ih predavati i koji će ih pratiti tijekom studija. Studentski zbor je također organizirao i susret studenata brucoša sa studentima mentorima (studentima starijih godina) koji su im pokazali prostore Sveučilišta i koji će im stajati na raspolaganju za sva njihova pitanja i potrebe u prvim danima studiranja.

Svečani akademski čin moderirala je Ana Šeremet, mag. psych., asistentica na Odjelu za psihologiju HKS-a.