Na Stepinčevo 2015. slavili smo zajedničku svetu misu u našoj Sveučilišnoj kapeli koju je predvodio dr. sc. Krunoslav Novak. U 14 sati Uprava HKS-a, sveučilišni nastavnici, studenti i djelatnici sudjelovali su u obredu ure preminuća blaženog Alojzija kardinala Stepinca u zagrebačkoj katedrali. Zajedno s okupljenim pukom molili smo za naše Sveučilište i cijelu sveučilišnu zajednicu.

U 19 sati u zagrebačkoj katedrali svečanim euharistijskim slavljem predslavio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, naš Veliki kancelar.

„Koliko je samo puta naš Blaženik izravno ili neizravno upozoravao i potvrdio da su Božje zapovijedi nepromjenjive te da su iznad bilo koje ljudske uredbe“, kazao je kardinal Bozanić na početku svoje homilije. Osvrćući se na današnja liturgijska čitanja o stvaranju čovjeka, odnosno o Božjim zapovijedima i o pouzdanju u Boga, Kardinal je istaknuo kako ćemo lako vidjeti da je u to uklopljen lik blaženoga Alojzija.

Blaženikova je vjernost do mučeništva proizišla iz svjetla vjere u Stvoritelja, zbog obrane čovjeka koji je stvoren na Božju sliku. Na oštro protivljenje nadbiskupa Stepinca naišli su zakoni, odredbe, riječi, ponašanja koji su iskrivljavali dostojanstvo ljudske osobe i čovjeka odmicali od Boga. Spomen na Stepinca, smatra Kardinal, govori o neustrašivom svjedoku čovječnosti i istine, vjernosti Crkvi, koji se sav pouzdao u Boga.

Život i smrt blaženoga Alojzija hrvatskom je narodu dobar pokazatelj za čime se u sadašnjosti ne smije ići, kao i to na što se u budućnosti ne smije oslanjati – nastavio je, te zaključio da se i danas u našoj Domovini, unutar širih društvenih previranja, ne pazi na sve opasnosti koje mogu proizaći iz nedostatne brige oko donošenja i provođenja zakona. Posebno je upozorio na splet događaja kojima svjedočimo posljednjih godina, a tiču se obitelji. Nije riječ tek o nekoj društvenoj skupini, nego se diraju sami temelji ljudske naravi i otajstva života – rekao je kardinal Bozanić.

U svojoj je homiliji podsjetio i na znamenite Stepinčeve propovijedi i obraćanja, poput one od 25. listopada 1942. kada je javno osudio rasizam, ili pak govora liječnicima u kojem je abortus nazvao narodnim samoubojstvom.

Na kraju svoje homilije, Kardinal je pozvao vjernike da zazivaju Stepinca, sveca čistoće, u svojim kušnjama u kojima Boga žele odijeliti od svakidašnjega življenja.

Najavio je da će se početkom korizmenog vremena, polazeći iz zagrebačke katedrale, od župe do župe, nositi moćnik blaženoga Alojzija i okupljati se oko njega. Blaženikove će moći u svakoj župi biti barem jedan dan, počevši od ovogodišnje korizme do slavlja Stepinčeva iduće godine.

„Ovdje smo u Stepinčevoj katedrali moleći ustrajno njegovu pomoć, kao i za njegovo proglašenje svetim. Njemu se utječemo i s njime molimo za našu djecu i mlade, za bračne parove i naše obitelji, za sve potrebne, progonjene i patnike, za naše hrvatske branitelje i za dragi nam hrvatski narod“, zaključio je kardinal Bozanić svoju homiliju.

Prije završnog blagoslova Kardinal je zajedno s okupljenim vjernicima izmolio molitvu za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca.

 U koncelebraciji su uz apostolskog nuncija u RH mons. Alessandra D’Errica, bjelovarsko-križevačkog biskupa mons. Vjekoslava Huzjaka i križevačkog biskupa mons. Nikolu Kekića, bili i pomoćni zagrebački biskupi mons. Valentin Pozaić, mons. dr. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, te stotinjak svećenika Zagrebačke nadbiskupije. U svetoj misi koncelebrirao je i naš rektor izv. prof. dr. sc. Željko Tanjić, a misi je prisustvovao lijep broj naših studenata i djelatnika.

 

Fotografije: dr. sc. Krunoslav Novak i Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište