120. obljetnicu rođenja blaženog Ivana Merza, Hrvatsko katoličko sveučilište i Postulatura za njegovu kanonizaciju sinoć su obilježili euharistijom i svečanom akademijom. Misno slavlje u Sveučilišnoj kapeli, uz rektora dr. Željka Tanjića i postulatora p. Božidara Nagya predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica.

 

U homiliji je biskup Komarica podsjetio da je bl. Ivan rođeni Banjalučanin, apostol ne samo grada Zagreba, nego i cijeloga hrvatskoga naroda. ‘Prvi je naš hrvatski svjetovnjak uzdignut na čast oltara od strane najviših crkvenih autoriteta, papâ sv. Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Postavljen je kao uzor katoličkoj mladeži i primjer vjernicima svjetovnjacima, i označen kao istaknuti lik i uzor angažiranog vjernika svjetovnjaka 21. stoljeća’, poručio je biskup Komarica.

 

U izjavi za medije naglasio je da je Bogu istinski zahvalan što je mogao predvoditi liturgijsku proslavu nesvakidašnjega slavlja 120. obljetnice početka jednoga blagoslovljenoga života. ”Raduje me i što su se mnogi naši suvremenici, mogli bismo reći, zaljubili u njega, što su ga uzeli za osobni svjetionik na uzburkanom putu života, upravo onako kako je sveti papa Ivan Pavao II. rekao na beatifikaciji u Banjoj Luci: ‘Evo, stavljam vam ga kao uzor, kao putokaz, kao pomoćnika i suputnika u vašem životu.”

 

Tom je prigodom biskup Komarica blagoslovio i sliku bl. Ivana Merza koju je u haškom pritvoru naslikao general Ante Gotovina, a ovom prigodom darovao Hrvatskome katoličkom sveučilištu. Biskup je rekao da je znakovito da je general u pritvoru izabrao naslikati upravo Merza.

Nakon mise je na svečanoj akademiji predstavljena knjiga ‘Apostol Kristov’, autora braće Domagoja i Krešimira Jakumetović iz Vukovara. Biskup Komarica posvjedočio je o konkretnim zauzimanjima bl. Merza za bolesne i naglasio da je Postulator p. Nagy dodao je da je knjigu izdavač ‘U pravi trenutak’ objavio upravo za 120. obljetnicu rođenja bl. Merza te da knjiga ima tri dijela. ‘U prvom dijelu je Merčeva biografija, iz koje su autori izdvojili dijelove koji su djelovalina njih osobno. U drugom dijelu su pjesme koje su napisali o različitim obljetnicama Merčeva života, a u trećem dijelu su brojne uspomene i izjave različitih suvremenika bl. Merza. Posebna su vrijednost ove knjige prikazi velike većine umjetničkih djela koje u različitim tehnikama prikazuju lik bl. Merza, sve od beatifikacije do danas’, zaključio je p. Nagy, preporučivši knjigu svima zainteresiranima.

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište