Prorektor za međunarodnu suradnju Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Emilio Marin sudjelovao je od 12. do 14. lipnja 2018. u Vatikanu na znanstvenom skupu “Religion, Diplomacy and Peace”, koji je organizirao Papinski odbor za povijesne znanosti i Međunarodno povjerenstvo za povijest kršćanstva. Drugog dana, 13. svibnja 2018., u Papinskom Teutonskom zavodu S. Maria in Campo Santo profesor Marin održao je priopćenje “Le iniziative di Papa Giovanni Paolo II e della Santa Sede nella promozione della pace negli anni Novanta del XX secolo nell’Europa sud-orientale” (Inicijative Pape Ivana Pavla II i Svete Stolice u promociji mira 90.-ih godina 20. stoljeća u jugoistočnoj Europi).

Istog dana, ujutro papa Franjo primio je izlagače na skupu u posebnoj dvorani u sklopu Aule Pavla VI. U prigodnom obraćanju Papa je naglasio osobinu poniznosti koja je nužna za postizanje mira, kako vjernicima tako i diplomatima. Papa se pozdravio i s prorektorom Marinom koji mu je spomenuo svoj nedavni posjet Argentini.

Prorektor Marin boravio je u Rimu kao gost Uprave Franjevaca trećoredaca (TOR) pri Bazilici sv. Kuzme i Damjana na Fori Imperiali. Posjetio je Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima te razgovarao s rektorom don Božom Radošem. Uslijedio je posjet Vatikanskoj biblioteci gdje je imao susret s ravnateljicom Vatikanskih muzeja Barbarom Jatta te je razgovarao s kardinalom Raffaelom Farina. Posjetio je i veleposlanika Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Nevena Pelicarića.