Prorektor za međunarodnu suradnju Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Emilio Marin je u prvom tjednu veljače 2016. službeno boravio u Rimu. Održao je nastavu na doktorskom studiju za predmet topografija antičkog i starokršćanskog svijeta na Papinskom institutu za kršćansku arheologiju u Rimu. S tim institutom Hrvatsko katoličko sveučilište ima sklopljen sporazum o suradnji, pa je s tim u svezi s njegovim rektorom prof. Danilom Mazzolenijem razmotrio i neke druge oblike međusobne suradnje, poglavito mogućnost stipendiranja nekog studenta za specijalizaciju u kršćanskoj arheologiji.

Posjetio je novoformiranu Rimsku knjižnicu Joseph Ratzinger / Benedikt XVI. u okviru Rimskog instituta Görres-Gesellschaft u Vatikanu, gdje je s direktorom Instituta prof. Stefanom Heidom razgovarao o popuni knjižnice djelima J. Ratzingera / Benedikta XVI. koja su objavljena na hrvatskom jeziku kao i djelima na hrvatskom o J. Ratzingeru / Benediktu XVI.

Razgovarao je s tajnikom Pape emeritusa i prefektom Papinske kuće mons. Georgom Gänsweinom te s Državnim tajnikom Njegove Svetosti kard. Pietrom Parolinom.

Prorektor Marin susreo se s kancelarom Reda Sv. Groba dr. Ivanom Rebernikom, bivšim slovenskim veleposlanikom pri Svetoj Stolici, sada savjetnikom u slovenskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici. Na poziv veleposlanika Crne Gore u Italiji Antuna Sbutege, bivšeg veleposlanika te zemlje pri Svetoj Stolici, nazočio je kulturno-diplomatskom događaju kojeg su priredila ta veleposlanstva.

Pri svečanom dolasku tijela sv. Pija iz Pietrelcine i sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Padove u baziliku Sv. Petra prorektor Marin se susreo s mons. Rinom Fisichellom, prvim predsjednikom Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije, bivšim rektorom Papinskog Lateranskog sveučilišta.

Prorektor Mari je također posjetio predsjednika Papinskog odbora za povijesne znanosti o. Bernarda Arduru, koji mu je uručio netom objavljeni svezak Radova znanstvenog skupa o arhivima koncilskih otaca II. vatikanskog sabora, u kojem je objavljen i rad E. Marina o stanju arhiva hrvatskih koncilskih otaca.

U prigodi svog 65. rođendana, prof. dr. sc. Emilio Marin se susreo i s Velikim meštrom i Princom Suverenog viteškog Malteškog reda Fra Matthewom Festingom, emeritiranim arhivarom i bibliotekarom Svete Rimske Crkve kard. Raffaelom Farinom, tajnikom Papinskog povjerenstva za sakralnu arheologiju mons. Giovannijem Carrùom, rektorom Papinskog hrvatskog zavoda Sv. Jeronima i imenovanim vojnim ordinarijem u Hrvatskoj mons. Jurom Bogdanom. Pridružio im se i prof. Michel Gras, umirovljeni direktor Francuske škole u Rimu, najvećeg francuskog povijesno-arheološkog instituta izvan Francuske, koji je prije pet godina bio nakladnik monumentalnog Zbornika natpisa starokršćanske Salone, koji je bio rezultat dugogodišnjeg francusko-hrvatskog znanstvenog i muzeološkog projekta koji je vodio prorektor Marin.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište