U Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta u subotu, 3. srpnja 2021. održana je u 10 sati svečana promocija magistara Odjela za povijest, Odjela za komunikologiju i Odjela za sestrinstvo te u 13 sati promocija magistara Odjela za psihologiju i Odjela za sociologiju. Svečanim promocijama od 93 magistara prisustvovalo je njih 48.

Sveučilišnim promocijama prisustvovali su rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, prorektor za nastavu izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić, prorektor za znanost prof. dr. sc. Roberto Antolović, sveučilišni kapelan vlč. Odilon Singbo. Na promocijama su sudjelovali i naši pročelnici: pročelnik Odjela za povijest izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, pročelnik Odjela za komunikologiju prof. dr. sc. Jerko Valković, pročelnica Odjela za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak te pročelnica Odjela za psihologiju doc. dr. sc. Ljiljana Pačić-Turk i pročelnik Odjela za sociologiju izv. prof. dr. sc. Mario Bara.

Obje svečanosti započele su zajedničkom molitvom koju je predvodio sveučilišni kapelan vlč. Odilon Singbo i himnom Republike Hrvatske.

Okupljenim magistrima i magistrama na početku promocije obratio se rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić riječima:

Danas je važan dan za sve nas jer, dragi magistri, slavimo vaš uspjeh i vaš završetak studija na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Danas označavamo kraj vašeg i našeg hoda u zadnjih pet godina. Svakako je ovo radosna prilika da zahvalimo Bogu na ovome danu i da zahvalimo vama što ste bili, a vjerujem i po onome što ste stekli i naučili, da ćete ostati dio naše sveučilišne zajednice. Svi zajedno smo ugrađeni u vaš životni hod i uspjeh koji nije malen i beznačajan jer je u njega usađen vaš trud, radost, zajedništvo i prijateljstvo. Želio bih da vi pored znanja, diplome i svega onoga što ste stekli svojim stručnim, znanstvenim radom da još nešto ponesete sa sobom kroz život: kada nam se čini da je sve neizvjesno, da poput Tome kročite u život s vjerom jer on nije bio nevjeran. Gospodin je s vama i uvijek računajte s Njim. Siguran sam da vas čeka puno lijepih događanja i radosnih trenutaka i da u sebi uvijek nosite naše Hrvatsko katoličko sveučilište koje jest i ostaje vaša Alma mater.

Prije podjele diploma u prvom terminu, magistrama i magistrima Odjela za komunikologiju, povijest i sestrinstvo obratili su se njihovi pročelnici.

Pročelnik Odjela za komunikologiju prof. dr. sc. Jerko Valković pozdravio je magistru Odjela za komunikologiju Mateu Vidulić koja je prva magistrirala na Odjelu za komunikologiju. U svom govoru pročelnik je istaknuo sljedeće:

Danas na simboličan način doživljavamo plod vašega rada i zbog toga smo radosni. Vi ste svojim roditeljima najljepši poklon i najljepše cvijeće – baš vi, kćeri i sinovi. Mi kao vaši nastavnici također osjećamo radost prisutnog u petogodišnjem hodu. Želio bih vam u ovom trenutku, drage studentice i studenti, čestitati na svemu što ste uložili i sve što vas je danas ovdje dovelo. Želim vam puno uspješnih i radosnih koraka u vašem životu.

Svoju pozdravnu riječ uputio je i pročelnik Odjela za povijest izv. prof. dr. sc. Mario Kevo:  Došli ste do razdoblja života u kojem ponovno počinjete. Možemo se referirati i na  Europsko prvenstvo u nogometu: prošli ste skupinu i sad vas čeka još puno utakmica koje katkada neće donijeti željene rezultate, ali to vas ne smije obeshrabriti. Želim da vam istinsko svijetlo obasja put, baš kao što je i značenje naše Lux Vere pod kojom ste stekli svoju diplomu i neka vam donese sve ono što si zaželite. Rasli smo pet godina skupa i puno toga smo zajedno naučili, nastavite tako dalje. Samo vam je nebo granica.

 Magistre je pozdravila i pročelnica Odjela za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak:
Iznimna mi je čast i zadovoljstvo sve vas srdačno pozdraviti i zahvaliti što ste se odazvali na ovu svečanost. Diploma je  kruna jednog razdoblja, potvrda vaših zalaganja i sposobnosti te dokaz ustrajnosti i na tome vam od srca čestitam. Hvala vam što ste bili dio naše sveučilišne zajednice i hvala svima onima koji su bili vaša potpora tijekom vašeg studija. Želim da među vama zauvijek raste čežnja za kontinuiranim učenjem i usavršavanjem.

Nakon podjele dvadeset i pet diploma uslijedio je govor magistre Odjela za povijest Zrinke Todorić:

Postati magistar željene struke predstavlja krunu obrazovnog puta od upisa osnovne škole do izrade diplomskog rada. Teško je pretočiti u riječi sve emocije, karakterne i kognitivne promjene koje se pritom odvijaju kod pojedinca. Studij, uz svu kompleksnost privatnog života koja ga neminovno prati, zahtijeva veliku ustrajnost, posvećenost, motivaciju, marljivost i strpljivost, a da bi se takve karakteristike održavale, nužno je imati jasno definiran konačan cilj – diplomu, koja predstavlja vrata u profesionalni život. Razvidna je, stoga, upravo odgovornost sveučilišta u formiranju mladog čovjeka i intelektualca. Da se metaforički izrazim, posaditi zrno na kameno i plodno tlo, ne može rezultirati jednakim ishodom, bez obzira koliko zrno bilo kvalitetno. Stoga veliko hvala Hrvatskome katoličkom sveučilištu koje zaista omogućava personalizirani razvoj, pritom pažljivo osluhujući i njegujući individualne talente i sklonosti, unutar jasno formiranih naravnih vrijednosti, koje jedan intelektualac mora imati u sebi, upravo zbog odgovornosti uloge koju obnaša u društvu.

     U procesu postajanja stručnjaka u svojoj struci, ključnu ulogu imaju profesori, koji nas inspiriraju vlastitom lakoćom prenošenja znanja i iznimnim ljudskim pristupom. Veliko hvala svim profesorima Hrvatskoga katoličkog sveučilišta na jedinstvenom pristupu svojim studentima. Zaista je bilo zadovoljstvo i inspiracija učiti od vas.
Akademski uspjesi dio su našeg života te ne bi bili mogući, kako bi moj tata rekao, „bez dobre logistike“. Stoga veliko hvala našim roditeljima koji su nas bezrezervno i s velikom ljubavlju podupirali, prijateljima i svim voljenima koji su bili uz nas pri ostvarenju ovoga velikog sna.

 U 13 sati promovirano je dvadeset i četvero magistara Odjela za psihologiju i Odjela za sociologiju.

Magistre i njihove goste pozdravio je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić riječima:

Poštovane magistre i magistri, poštovana obitelji  -sve vas od srca pozdravljam na ovom svečanom činu u našoj Velikoj dvorani. Prošlo je godinu dana, nekima i više, od kako ste bili na posljednjem predavanju, ispitu i danas smo ovdje na dodjeli vaše magistarske diplome u nešto drugačijoj atmosferi jer su pandemija i potres obilježili posljednju godinu dana. Nadam se da niti pandemija, a niti potres, a ni sve poteškoće s kojima se nosimo nisu umanjili radost današnjeg dana. Došli smo ovdje i hvala vam što ste se odazvali da vam uručimo vaše diplome koje su dokument, a iza kojeg se krije puno toga. Svečani dokument koji potvrđuje da ste uložili veliki trud, podnijeli mnoge žrtva i napravili mnogo ustrajnih koraka da dođete do današnjeg cilja. Čestitam vam od srca na tome i još jednom vam zahvaljujem što ste za mjesto vašega studiranja i rasta odabrali Hrvatsko katoličko sveučilište. Vjerujem da ste ovdje stekli mnoga lijepa iskustva koja će vas oblikovati ljudski, profesionalno za cijeli život. Zahvala Bogu, zahvala vama i svima vašim najmilijima koji su vas pratili na vašem životnom putu jer studirati nije lako, kako financijski tako i emotivno. Vjerujem, dragi roditelji, da ste ponosni jer danas gledate svoju djecu kako su uspješno svladali sve prepreke i postali bliže novom poglavlju života. Ovom diplomom ulazite u svijet kao akademski obrazovani građani što sa sobom nosi odgovornost za cjelokupno društvo. Vaše diplome, psihologije i sociologije, usmjerene su da oblikuju društvo u kojem svi želimo živjeti i koje želimo izgrađivati i na koncu to je vaša zadaća.

U svome obraćanju pročelnica Odjela za psihologiju doc. dr. sc. Ljiljana Pačić-Turk zahvalila je studentima na odabiru Hrvatskog katoličkog sveučilišta za nastavak svojeg obrazovanja te naglasila kako su ih uporan rad, zalaganje i disciplina doveli do primanja današnje diplome i stupnja obrazovanja te nastavila: zajedno smo prošli mnoge lijepe, a ponekad i manje lijepe trenutke posebice one povezane s pandemijom. Sigurna sam da ćete se mnogih lijepih trenutaka i kasnije u životu s radošću sjećati i prepričavati. Željela bih vam poručiti da je Hrvatsko katoličko sveučilište i naš Odjel za psihologiju mjesto na koje se uvijek možete vraćati, gdje će vam naša vrata uvijek biti otvorena i uvijek ćemo vas s radošću dočekati i veseliti se vašim daljnjim životnim uspjesima. Još jednom hvala svima i čestitam vam u svoje ime i u ime svih nastavnika Odjela za psihologiju.

 U svom govoru magistrima pročelnik Odjela za sociologiju izv. prof. dr. sc. Mario Bara je rekao:

Na početku svoga hoda kroz studentski život ovaj dan je vjerojatno djelovao nekako daleko, možda kao neka nejasna slika kojoj samo nazirete obrise. Ono što ste odmah mogli uočiti da je studentski život drugačiji, drugačija je dinamika, a kroz obaveze vrijeme brzo prolazi. U tom razdoblju kroz prve tri i potom još dvije godine, zajedno smo rasli, kao Odjel i Sveučilište. Ne samo kroz nastavu, seminare, kolokvije i ispite. Bilo je tu i brojnih nenastavnih aktivnosti, druženja i susreta koji studentski život čine posebnim. Ne mislim tu samo na formalne susrete na Sveučilištu nego i one neformalne koji čine onu puninu studentskog života. Znam da je tijekom studija bilo i puno izazova, pa i poteškoća koje smo zajedno prolazili u razvoju našeg Odjela. Završno razdoblje vašega studija našli smo se i u okolnostima s kojima se još uvijek suočavamo. I tu ste pokazali svoju snagu i ustrajnost. Želim čestitati i iskazati zahvalnost vašim roditeljima na podršci i povjerenju koju su vam pružili tijekom studija. Svi zajedno smo ponosni na vas i ne samo danas. Naime, današnja promocija je najbolje svjedočanstvo vašega truda i zalaganja. Raduje nas svaki vaš uspjeh u kojem, barem jednim dijelom, i sebe prepoznajemo. Vi ste ujedno i najbolji promotori rada Odjela i Sveučilišta na kojem ste prošli svoju prvu i drugu akademsku stepenicu, preddiplomski i diplomski studij. Danas formalno obilježavamo kraj jedne etape i početak nove u vašim životima. Želim da vam ova diploma bude dodatni poticaj tijekom vašeg profesionalnog usavršavanja i razvoju u odgovorne, kreativne osobe.

Zahvalni govor u ime magistra Odjela za sociologiju i Odjela za psihologiju održala je magistra sociologije Ivana Lončar:

Ovaj put nije bio lak, ali je bio potreban. Današnja diploma predstavlja sve naše visoko postavljene ciljeve, sav naš trud i zalaganje. S ovog puta nosimo i suvenir – nosimo znanje i mudrost koju smo stekli, znanje koje su nam nesebično predali naši profesori. I zato dragi profesori hvala vam! Hvala vam što smo imali priliku, čast i privilegiju biti vaši studenti i što ste naše vidike obogatili svojim znanjima i iskustvom. Hvala vam  na strpljenju, ustrajnosti i upornosti, potpori i podršci. Znamo da nije bilo lako, hvala Vam što se nam pomogli da rastemo. Želim zahvaliti i našim najvjernijim pratiocima kroz život – našim obiteljima. Hvala vam što ste bili uz nas kada je bilo lako i onda kad je bilo teško, hvala vam što ste vjerovali čak i kada mi nismo, hvala vam jer ste učinili neizmjerno puno za svakog on nas. Bilo je i uspona i padova, suza i smijeha, zato danas s ponosom i osmijehom gledajte u nas jer tu smo. Na kraju smo puta kojeg smo započeli prije pet godina. Vi, dragi roditelji, zajedno s našim profesorima  pomogli  ste nam da izrastemo u ljude kakvi smo danas. Vodili ste nas, podržavali i pratili  Hvala Vam od srca na tome, jer kada vidim svoje kolege danas ovoj dvorani, ponosna sam! Ponosna sam na svoga od nas! Želim vam sve najbolje na koju god stranu da krenuli.  Živite život kakav ste zamislili i zapamtite – nijedna se ptica ne vine previsoko ako se ne vine vlastitim krilima. Ne bojte se živjeti punu verziju sebe.

U ime akademske zajednice Hrvatskog katoličkog sveučilišta čestitamo svim magistrama i magistrima te im želimo obilje Božjeg blagoslova i uspjeha u daljnjem radu.