Projekti Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Humanitarni rad na području hrvatskih zemalja u ratnim okolnostima 20. stoljeća

Projekt se odvija kroz tri samostalna dijela u kojima se istražuju razni aspekti humanitarne problematike (ratni zarobljenici, izbjeglice, prognanici, pomoć ženama i djeci…) u ratnim okolnostima za vrijeme Prvog svjetskog rata (1914.-1918.), Drugog svjetskog rata (1941.-1945.) i Domovinskog rata (1991.-1998.). Istražuje se humanitarni rad domaćih, ali i međunarodnih humanitarnih institucija koje su sudjelovale u pomaganju potrebitih u ratnim okolnostima. Prije svega, riječ je o istraživanju povijesti rada dobrotvornih društava na području hrvatskih zemalja i radu Društva Crvenog križa u Prvom svjetskom ratu, kao i uloge Međunarodnog odbora Crvenog križa, Međunarodnog Crvenog križa, Hrvatskog Crvenog križa i Caritasa Nadbiskupije zagrebačke u ratnim okolnostima 1941.-1945., odnosno 1991.-1998. godine. Rezultatima ostvarenima u sklopu projekta dodatno su proširene manje poznate spoznaje stupnju primjene međunarodnog ratnog, tj. međunarodnog humanitarnog prava. Posljednji dio projekta odnosio se na humanitarni aspekt u vezi djelovanja izbjegličkog centra “Gašinci” (Đakovo). Spomenuti rad prijavljen je na Natječaj Hrvatskog instituta za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje za “Nagradu za najbolji rad mladih povjesničara iz povijesti Slavonije, Srijema i Baranje – 2018., a autorice su osvojile 2. nagradu te će tekst biti objavljen u A1 publikaciji Scrinia Slavonica

  • Naziv projekta: Humanitarni rad na području hrvatskih zemalja u ratnim okolnostima 20. stoljeća
  • Naziv poziva: Natječaj za znanstvene projekte Hrvatskog katoličkog sveučilišta u 2018. godini
  • Voditelj projekta: Izv. prof. dr. sc. Mario Kevo
  • Ukupna vrijednost projekta: 16.900,00 kn
  • Izvor financiranja: Hrvatsko katoličko sveučilište

Ciljevi projekta:

  1. Dodatno proširivanje spoznaja o stupnju primjene međunarodnog ratnog, odnosno međunarodnog humanitarnog prava na području hrvatskih zemalja u ratnim okolnostima 20. stoljeća.
  2. Produbljivanje spoznaja o aktivnostima niza domaćih i međunarodnih institucija u pokušaju olakšavanja ratnih patnji i stradanja najranjivijih skupina stanovništva uslijed ratnih operacija.
Hrvatsko katoličko sveučilište