U ponedjeljak 10. listopada 2022. objavljeno je treće izdanje studije o svjetskim znanstvenicima s najvećim utjecajem citiranosti, prema kojem se redovita profesorica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu Livia Puljak nalazi među 1% znanstvenika na svijetu s najvećim utjecajem citiranosti za 2021. godinu i među 2% svjetskih znanstvenika tijekom cijele karijere.

Analizu pod nazivom „September 2022 data-update for “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators”“, već treću godinu zaredom izradila je istraživačka skupina sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji koju vodi ugledni svjetski profesor John P. A. Ioannidis. U okviru analize objavljene su dvije liste – na prvoj je popis najutjecajnijih svjetskih znanstvenika za 2021. godinu, a na drugoj popis najutjecajnijih znanstvenika za cjelokupnu znanstvenu karijeru. Te dvije liste s popisom svjetskih znanstvenika s najvećim utjecajem citiranosti nalaze se na mrežnoj stranici izdavača Elsevier

Ta objava uključuje javno dostupnu bazu podataka koja sadrži podatke za preko 100.000 vrhunskih znanstvenika, a u kojoj se nalaze standardizirane informacije o citatima, h-indeksu, hm-indeksu prilagođenom koautorstvu, citatima radova na različitim pozicijama autora i skupnom pokazatelju utjecaja citiranosti.

Prema aktualnim podatcima, Prof. Livia Puljak se po rangu nalazi među 1% znanstvenika s najvećim utjecajem citiranosti za 2021. godinu (68994 od 200410) i među 2% najboljih u cijeloj karijeri (174468 od 195606).

Na aktualnom popisu znanstvenika koji su među 2% najboljih na svijetu po utjecaju citiranosti u karijeri nalazi se 61 znanstvenik s afilijacijom iz Hrvatske, a na popisu 2% najboljih za 2020. godinu nalazi se 91 znanstvenik s afilijacijom iz Hrvatske.

*****

Profesorica Livia Puljak diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Splitu 2002. godine. Trogodišnje postdoktorsko usavršavanje obavila je u Sjedinjenim Američkim Državama, na University of Colorado Health Sciences Center, Denver, Colorado i na University of Texas Southwestern Medical Center, Dallas, Teksas. Doktorirala je 2008. na Medicinskom fakultetu u Splitu gdje je od 2007. do 2018. radila na Katedri za histologiju i embriologiju. Od 2018. godine je redovita profesorica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Za vrijeme studija osnovala je splitsku podružnicu studentske udruge CroMSIC, u Dallasu je utemeljila udrugu postdoktoranada, a nakon povratka u Hrvatsku pokrenula je hrvatski ogranak Cochraneove kolaboracije te bila prva direktorica Hrvatskog Cochranea. Od 2010. do 2011. bila je prodekanica za znanost Medicinskog fakulteta u Splitu. Zamjenica je voditelja doktorskog studija Translacijska istraživanja u biomedicini Medicinskog fakulteta u Splitu. Od 2020. godine voditeljica je Centra za medicinu i zdravstvenu zaštitu utemeljene na dokazima na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Bavi se istraživanjima iz područja znanstvene metodologije, medicine utemeljene na dokazima, sinteze dokaza, kliničke epidemiologije i boli. Svojim istraživanjima iz znanstvene metodologije istražuje metode koje se koriste u biomedicinskim istraživanjima te predlaže rješenja kako se te metode i prakse mogu poboljšati. Nizom istraživanja o načinu na koji autori Cochraneovih sustavnih pregleda analiziraju rizik od pristranosti u randomiziranim kontroliranim pokusima sa suradnicima je pokazala kako se u tim postupcima procjene često griješi te je za jedno takvo istraživanje 2020. godine od međunarodne organizacije Cochrane dobila nagradu Bill Silverman Prize koja se dodjeljuje jednom godišnje, i kojom Cochrane nagrađuje znanstveni rad koji je prepoznat kao najbolja kritika Cochraneu, s idejom da kroz kritiku učimo na greškama.

Profesorica Puljak aktivna je u popularizaciji znanosti. Sudjeluje u aktivnostima Hrvatskog Cochranea. Sudjelovala je u organizaciji i aktivnostima Festivala znanosti, Noći istraživača i Tjedna mozga. U okviru projekta popularizacije znanosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske (MZOS) prevela je knjigu Gdje su dokazi? koja je objavljena u ožujku 2014. godine u nakladi Profila. Uređivala je neprofitni portal Dokazi u medicini, koji je u okviru projekta popularizacije znanosti MZOS-a pokrenula 2014. godine. Od 2013. do 2018. godine vodila je projekt prevođenja sažetaka Cochraneovih sustavnih pregleda na hrvatski jezik. Za svoj doprinos razvoju medicine utemeljene na dokazima dobila je 2017. godine nagradu Chris Silagy Prize od Cochranea.