“Vjerujem u Duha Svetoga” naslov je treće tribine na Hrvatskome katoličkom sveučilištu u Zagrebu održane u srijedu 20. veljače na kojoj su sudjelovali dr. Ivan Kordić s Instituta za filozofiju u Zagrebu, dr. Davor Pećnjak s Odjela za filozofiju s Hrvatskih studija te moderator dr. Gordan Črpić, prorektor za nastavu HKS-a.
Dr. Kordić napomenuo je kako se o Duhu Svetom može govoriti s filozofske i teološke strane, ali je izabrao vjerničku kao “daleku naznaku susreta s misterijem koji stalno izmiče ljudskoj težnji za znanjem”. Istaknuto je kako u zapadnom svijetu prevladava identifikacija Duha i individualne ljudske svijesti, te kako “čovjek zapadne kulture ne želi čuti da postoji Bog kao Duh Sveti”. Ustvrdio je kako Duh Sveti, da bi čovjek na neki način bio pobožanstvenjen, pomaže vjernicima čitati znakove evanđelja u svjetlu vjere i vrednota koje ona donosi.
Dr. Pećnjak se u govoru o trećoj božanskoj osobi osvrnuo na različita poimanja materijalnog i nematerijalnog diskursa. Istaknuo je kako Duh Sveti i danas živi u svima nama kao prisutnost Božja. “Bog ne samo da nas upućuje na vjerovanje, već i na djelovanje”, istaknuo je predavač s Hrvatskih studija.
U raspravi je dr. Kordić kao središnji problem naveo nedovoljno razlikovanje racionalnoga znanja i vjere te kako je važno otvaranje prema beskonačnosti, neslućenim perspektivama smisla i Duhu Svetom. Dr. Pećnjak se nadovezao kako “ne igraju” dokazi kao intelektualnost, jer nema IQ-a koji bi morao postojati kako bi se netko odlučio za vjeru.
Dr. Črpić govorio je o utjecaju kršćanstva na razvoj civilizacije te kako prisutnost Duha Svetoga otvara prostor slobode i istine, premda se u suvremenom svijetu događa desakralizacija čovjeka, upravo progonom Duha Svetoga. Uslijedio je razgovor, između ostalog, o (ne)znanstvenom pristupu pitanjima tijela i duše, osobnom doživljaju duhovnosti te važnosti kristološkoga poimanja Duha Svetog u poželjnom dijalogu vjernika i nevjernika.

Autor: IKA

 

Hrvatsko katoličko sveučilište