Poslijedoktorand na Odjelu za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i predavač u projektu „Djeca medija“ Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) dr. sc. Ivan Uldrijan održao je u utorak 11. svibnja webinar „Prevencija elektroničkoga nasilja među djecom i mladima“. Predavanje je održano u okviru projekta „Odrastanje bez (e)nasilja – pravo svakog djeteta”, u organizaciji DKMK-a i uz potporu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a bilo je namijenjeno zainteresiranim učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima u osnovnim i srednjim školama grada Osijeka.

U webinaru, u kojemu je na internetskoj platformi Zoom sudjelovalo tridesetak nastavnika, dr. Uldrijan je naglasak stavio na korištenje digitalnim medijima u dječjoj populaciji, te na prepoznavanje i prevenciju različitih oblika elektroničkoga nasilja. Posebno je istaknuo kako je medijski odgoj, kao proces koji vodi k stjecanju vještina medijske pismenosti, ključan oblik prevencije negativnih utjecaja neprimjerenih medijskih sadržaja.

Istoga dana webinar za roditelje osječkih osnovnoškolaca i srednjoškolaca održao je potpredsjednik DKMK-a izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj je projekta djecu naučiti prepoznati prednosti i prijetnje koje donosi korištenje novih medija; naučiti ih primijeniti načine zaštite na internetu i društvenim mrežama, osobito na društvenim mrežama i komunikacijskim kanalima koje najčešće koriste, te kome se obratiti u slučaju zloupotrebe. Uz to, osobito se želi upozoriti na međuvršnjačko (elektroničko) nasilje koje je najučestalija vrsta nasilja među djecom. Projekt je ostvaren u obliku medijskih dana koji su interaktivnim predavanjima za učenike, roditelje i nastavnike organizirani u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Čakovcu i Osijeku.