Laudatov film „Milanski edikt – prijeloman dan za kršćanstvo“ redatelja Jerka Bana prikazan je u prostorijama Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu, u utorak, 17. prosinca. Na predstavljanju filma govorili su rektor HKS-a prof. dr. Željko Tanjić, redatelj filma Jerko Ban, idejni začetnik filma Josip Botteri Dini te direktorica Laudata Ksenija Abramović.

 

Projekcija filma "Milanski edikt" - Josip Botteri Dini, Jerko Ban, Ksenija Abramović i rektor Željko Tanjić

Rektor HKS-a dr. Željko Tanjić pozdavio je okupljene na zagrebačkoj premijeri ovoga filma, istaknuvši važnost snimanja te prikazivanja filma o Milanskom ediktu.

„Ostvarena je ideja o snimanju o povijesti Crkve. Ovaj film priča priču o važnom događaju koji je ključan za povijest kršćanstva. Smatram ovaj film izuzetno vrijednim, jer govori o našoj povijesti, a moći će se prikazivati i u didkatičke svrhe“, istaknuo je rektor Tanjić.  

Kako je istaknula direktorica Laudata te ujedno i izvršna producentica ovoga filma, ovo je već drugi Laudatov edukativni dokumentarni film s povijesnom tematikom pojasnivši kako „Luka 2,25 – Priča o sv. Šimunu“ govori o dubokoj povezanosti Hrvata i biblijske vjere dok „Prijelomni dan za kršćanstvo“ govori o nastanku moderne kršćanske Europe.

“Papa Franjo, koji danas slavi rođendan, stalno nas podsjeća na jedino poslanje Crkve – a to je donijeti Krista svijetu. Crkva je na drugačiji način vršila svoje poslanje prije Milanskog edikta, a drugačije nakon njega. Na koji način to treba činiti danas? Sveti Otac nam daje jasnu uputu: ‘Upravo ljubav prema svakom čovjeku, osobito prema najslabijima i najsiromašnijima mora biti pokretač Crkve i svih njezinih članova’, kaže papa Franjo“, poručila je Abramović.  

Podsjetila je kako Crkva može biti ponosna na svoj doprinos u povijesti podrazumijevajući pritom sveučilišta, bolnice, nebrojena umjetnička djela te još mnogo drugoga što čini neprolaznu baštinu koju su vjernici stvorili kroz stoljeća, a sve je to omogućila sloboda zadobivena Milanskim ediktom.

„Činilo nam se posebno važnim podsjetiti na kršćanske korijene danas kada se baš oni dovode u pitanje. Dok se europski narodi ujedinjuju, sve su glasniji zahtjevi da se baš ti kršćanski temelji Europe izbrišu i zaborave“, ustvrdila je direktorica Laudata Ksenija Abramović.

Idejni začetnik ovoga filma istaknuti hrvatski akademski umjetnik Josip Botteri Dini naglasio je kako je film „Milanski edikt – prijelomni dan za kršćanstvo“ izuzetno vrijedan projekt.

„Ovaj film vrlo je kompleksno djelo, snimateljski vrlo suvremeno napravljen a intervjui sa sugovornicima teku razložno. U filmu je sve detaljno obrađeno te osjećajno obogaćeno. Radostan sam zbog ostvarenog uspješnog projekta koji je zabilježio trenutak obilježavanja 1700 godina nakon Milanskog edikta“, poručio je umjetnik Botteri Dini.  

Redatelj i scenarist Jerko Ban koji je godinu dana radio na projektu stvaranja ovog filma, zahvalio se svima koji su na neki način pridonijeli njegovom ostvarenju.

„Radujem se novim projektima te želim postizati sve bolje rezultate“, poručio je Ban na zagrebačkoj premijeri filma.  

U glazbenom dijelu programa sudjelovala je prvakinja opere HNK Adela Golac Rilović i dirigent i korepetitor Simon Dešpalj, a program predstavljanja filma vodila je dr. sc. Irena Sever.

 

Tekst i foto: Laudato.hr

 

Hrvatsko katoličko sveučilište