U prepunoj dvorani Blaženog Alojzija kard. Stepinca predstavljena je u srijedu 29. listopada 2014. godine knjiga prof. dr. sc. d.h.c. Emilija Marina AD 2012-2013.

Uz Velikog kancelara Hrvatskog katoličkog sveučilišta kardinala Josipa Bozanića predstavljanju knjige prisustvovao je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i metropolit vrhbosanski, koji je imao uvodno izlaganje o knjizi, budući da je napisao predgovor knjige.

Prvi dio knjige Pogledi iz Rima u Rim predstavio je akademik Mislav Ježić, redoviti profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.Drugi dio knjige Promišljanja ambasadora predstavio je dr. sc. Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a i veleposlanik u Njemačkoj od 2008. do 2013. Dok je treći dio knjige Pamtimo, vjerujemo i nadamo se predstavio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.
Predstavljanju knjige prisustvovali su predstavnici Grada Zagreba, članovi Hrvatskog diplomatskog kluba, članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kao i predstavnici crkvenog, javnog, kulturnog i političkog života Hrvatske.

 „AD 2012-2013“ izdana je u Sarajevu 2014. u  nakladi Katoličkog tjednika, Medijskog centra Vrhbosanske  nadbiskupije.

Svečanost je animirao pjevački zbor studenata Hrvatskog katoličkog sveučilišta kojim je ravnao dr. sc. Krunoslav Novak.

Ukratko o knjizi: 

U Katoličkom tjedniku – 24/22. lipanja 2014. autor članka „Kolumne s vatikanskim pečatom sabrane u vrijednu knjigu“ o knjizi „AD 2012-2013“ piše:  Uvjeren da će to razdoblje ostati značajno za treći milenij Rimokatoličke Crkve, autor je knjizi dao naslov AD 2012 -2013, koji sadržaj najjednostavnije objedinjuje. Dajući dubinski uvid u brojne vatikanske događaje i opservirajući ih, pratimo hod Crkve i Benedikta XVI. kroz 2012. kada je njegova odluka o odreknuću sazrijevala, da bi se ostvarila u 2013., te u godini kada svoj pontifikat započinje novi rimski biskup – Franjo. Marinove kolumne obuhvaćaju bitne stavke i prilike djelovanja i života pape Ratzingera, zatim izbor pape Franje i početak njegova pontifikata. Uz to, istaknuti znanstvenik i erudit nudi javnosti i širok spektar drugih značajnih tema, poput ovih: Zgode i nezgode u visokom kleru, Arhivi otkrivaju: „u slobodi ljubavi“ to je bio Koncil!, Muslimani i pravoslavci u novoj Europi, Starokršćanski temelji Bosne i Hercegovine…

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište