U Kaštel Lukšiću u utorak 18. travnja 2017. godine održala se promocija knjige „Kaštelanske štorije 2015./2016.“, čijim su urednicima dr. sc. Filip Galović, jezikoslovac s Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta u Zagrebu, te Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela. Zbornikom su objedinjeni brojni literarni radovi na temu Kaštela koji su pisani pojedinim mjesnim govorima, neki i standardnim jezikom, a tomu su priključeni i likovni radovi. Na početku se knjige nalaze popratne studije Renate Dobrić, Mladena Vukovića i dr. sc. Filipa Galovića.

Zbornik su predstavili urednici te novinar Mladen Vuković. Dr. sc. Filip Galović u izlaganju se posebno osvrnuo na čakavštinu i njezino stanje od srednjega vijeka do današnjih dana. U više je navrata naglasio da su mjesni govori, bilo da su čakavski, kajkavski ili štokavski, dijelom identiteta te iznimno važni jer se kroz njih prenosi kultura, tradicija i brojni drugi vidovi nematerijalne kulturne baštine, pa ih je potrebito očuvati i o njima skrbiti. Renata Dobrić istaknula je ideju, cilj i značaj natječaja koji provodi Gradska knjižnica Kaštela, a Mladen Vuković progovorio je o radovima koji su pristigli na natječaj i koji su uvršteni u Zbornik.

Drugi zbornik „Radost uskrsnuća 2013. – 2015.“, u kojem su zastupljeni radovi na temu Uskrsa, predstavila je novinarka i spisateljica Dragica Zeljko Selak, koja je istaknula da „uskrsli Isus daje snagu vjere koja čovjeka potiče i nadahnjuje na radost stvaralaštva“ te ukazala na izniman značaj najvećega kršćanskoga blagdana i pojedine radove koji su se našli u Zborniku.

Ova večer ispunjena onim tradicijskim i baštinskim okupila je brojne Kaštelane i goste, pa je dvorac Vittura u Kaštel Lukšiću bio dupkom popunjen. Nadasve, večer su na poseban način uljepšali kratki dječji igrokazi na zavičajnome govoru, kao i kaštelanski ples djece u tradicionalnim nošnjama.

 

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište