Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ u petak 1. ožujka 2019. održano je predstavljanje zbornika radova „Demografske promjene i kulturna baština Hrvata Boke kotorske“.

Predstavljanju zbornika radova prisustvovali su brojni uvaženi gosti, među kojima Rut Carek, glavna tajnica i voditeljica Službe za UNESCO Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Tomislav Buterin, savjetnik ministra unutarnjih poslova, Dubravka Severinski, načelnica sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan Republike Hrvatske pri Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske te izaslanici Grada Zagreba, veleposlanstva Crne Gore u Republici Hrvatskoj, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i v. d. predsjednika Hrvatske građanske inicijative.

Zbornik radova „Demografske promjene i kulturna baština Hrvata Boke kotorske“ proizašao je iz istoimenog znanstvenog skupa koji se 2017. godine održao u Zagrebu i Kotoru.

Sve okupljene na početku predstavljanja zbornika pozdravio je prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji je tom prigodom rekao: „Interes za ovu temu dio je znanstvene strategije Hrvatskog katoličkog sveučilišta koje želi razvijati i podupirati istraživanje povijesti, kulture i identiteta Hrvata izvan Republike Hrvatske. Svim autorima ovom prilikom čestitam na doprinosu ovome zborniku – on nije samo spomen, već je i poticaj na daljnji rad“. Rektor Tanjić ujedno je najavio novi znanstveni skup koji će se baviti znanstvenom problematikom vezanom uz Hrvate u Vojvodini.

Pozdravne riječi okupljenima uputio je i gospodin Ivo Škanata, predsjednik Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809. – Zagreb koji je poručio kako se nada da će: „Ova knjiga potaknuti odgovorne i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori da na dnevni red stave problematiku pada broja hrvatskog stanovništva u Boki kotorskoj kojega će s tog prostora prema prognozama nestati za šezdeset godina, ukoliko se ovakvo kretanje nastavi. Ključni izazov na kojega treba odgovoriti je pitanje promjene, odnosno skrivanja nacionalnog identiteta stanovnika hrvatskog podrijetla, što je teška zadaća koje bi ove dvije države trebale riješiti“.

Nakon pozdravnih riječi uslijedilo je predstavljanje zbornika koje je otvorila asistentica Nika Đuho s Odjela za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Asistentica Đuho predstavila je strukturu zbornika koji čini deset znanstvenih članaka posvećenih materijalnoj i nematerijalnoj baštini te demografiji i razvoju stanovništva na području Boke kotorske. Tri studentska rada također su dio ovoga zbornika, objasnila je asistentica Nika Đuho, a proizašli su iz nastave na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, odnosno izbornog predmeta „Kulturna baština Boke kotorske“.

S predstavljanjem zbornika nastavio je dr. sc. Dražen Živić, voditelj Područnog centra Vukovar Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“, ujedno i recenzent zbornika. U svom izlaganju dr. sc. Živić poručio je da: „Promicanjem međudržavne suradnje na polju zaštite manjinskih prava postupno se mogu stvoriti uvjeti za kakav-takav oporavak hrvatske zajednice u Boki kotorskoj koju trenutno pogađaju brojni negativni demografski trendovi. Odustajanje od brige za hrvatsku manjinsku zajednicu u Crnoj Gori nije prihvatljivo i označilo bi potpunu društvenu neodgovornost u brizi za Hrvate izvan Republike Hrvatske. To se niti može, a još manje smije dogoditi i za to smo svi suodgovorni. Stoga, svesrdno podupirem i preporučujem ovaj zbornik akademskoj i široj javnosti“.

Predstavljanje zbornika radova „Demografske promjene i kulturna baština Hrvata Boke kotorske“ zaključila je izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič, prorektorica za nastavu Hrvatskog katoličkog sveučilišta. „Znam kako je to biti Hrvat izvan Republike Hrvatske, pa iako s Bokom kotorskom nemam direktne poveznice, osjećam jednu posebnu povezanost s Hrvatima u Crnoj Gori. Same slike koje krase ovaj zbornik dokaz su povezanosti tog naroda s morem, vjerom, baštinom i njegovu želju za životom. Zajednica Hrvata u Boki kotorskoj prolazi kroz teška i izazovna vremena, a mi svi možemo učiniti mnogo na očuvanju njihovog identiteta. Pozvani smo svjedočiti o snazi i ustrajnosti Hrvata iz Boke kotorske, o bogatstvu njihove kulturne baštine i hrvatskog identiteta“.

Zaključnu riječ skupu na kojemu je predstavljen zbornik radova „Demografske promjene i kulturna baština Hrvata Boke kotorske“ dao je izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić, pročelnik Odjela za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji je uz dr. sc. Maju Katušić uredio zbornik. „Htio bih izraziti nadu da smo realizacijom cjelokupnog projekta pod nazivom ‘Demografske promjene i kulturna baština Hrvata Boke kotorske’ potaknuli na razmišljanje odgovorne osobe i institucije u Hrvatskoj i Crnoj Gori da razmotre i iznađu različite modalitete brige za baštinu koji bi bili najprimjereniji aktualnoj demografskoj slici. Jer u današnjem, globaliziranom svijetu kulturne posebnosti i lokalni ili manjinski identiteti prepoznaju se kao vrijednost koja se štiti i predstavljaju poveznicu među državama i predmet su zajedničke skrbi“, zaključio je izv. prof. dr. sc. Mišetić.