U četvrtak 21. prosinca 2017. godine na trećem katu Hrvatskog katoličkog sveučilišta u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ predstavljeni su znanstveni projekti koje će Hrvatsko katoličko sveučilište financirati u 2018. godini.

Nakon raspisanog Natječaja uslijedio je proces odabira projekta. Odbor za znanost je nakon evaluacije Etičkog povjerenstva predložio rektoru prof. dr. sc. Željku Tanjiću projekte koji su potom odobreni rektorovom Odlukom. Voditelji projekata predstavili su okupljenim prorektorima, nastavnicima, studentima i Rektoru projekte, obrazlažući ciljeve projekata, njihovo trajanje i predstavljajući timove koji će na projektima surađivati.

Prorektor za znanost izv. prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, čija je ovo bila inicijativa, u svom uvodnom govoru zahvalio je svima koji su vrijedno radili na svojim projektima i čestitao onima čiji su projekti odabrani za financiranje u 2018. godini napomenuvši da je ovo posljednja godina kojom se završava ciklus natječaja po ovom modelu. Naglasio je da projekti imaju za cilj intenziviranje znanstvenog razvitka zaposlenih nastavnika te uključivanje značajnog broja nastavnika u znanstveno-nastavnim i suradničkim zvanjima u izgradnju Sveučilišta s istraživačkim obilježjem.

 

Voditelji i odobreni projekti za financiranje u 2018. godine:

 

Ime i prezime predlagatelja

Naziv projekta

Broj bodova

Odobreni iznos za financiranje (kn)

1.

prof. dr. sc. Alemka Markotić

Utjecaj nepatogenoga Tula hantavirusa na urođeni imunosni odgovor primarnih monocita

88,6

25.000,00

2.

doc. dr. sc. Maja Jazvinšćak Jembrek

Učinak propolisa na preživljenje neurona u prisutnosti toksičnih koncentracija bakra

74,4

10.000,00

3.

izv. prof. dr. sc. Jasminka Štefulj

Povezanost majčinog emocionalnog stanja u trudnoći i placentarne metilacije DNA gena uključenih u regulaciju serotoninske signalizacije

72,4

20.000,00

4.

doc. dr. sc. Sandra Nakić Radoš

Mentalno zdravlje roditelja i kontekstualni čimbenici kao odrednice povezivanja roditelja s dojenčetom

71,6

25.000,00

5.

doc. dr. sc. Mia Šetić:

Kognitivni procesi u zadacima numeričkog i taktičkog odlučivanja

71

25.000,00

6.

izv. prof. dr. sc. Mirjana Turkalj

Istraživanje limfocitnih subpopulacija stanica neuobičajenog fenotipa kod djece s prirođenim imunodeficijencijama

69,6

24.778,00

7.

doc. dr. sc. Roman Šubić

Unapređenje financijske pismenosti mladih s ciljem optimizacije izloženosti rizicima i definiranja čimbenika koji utječu na razvijanje poduzetničke aktivnosti

57,8

25.000,00

8.

izv. prof. dr. sc. Mario Kevo

Humanitarni rad na području hrvatskih zemalja u ratnim okolnostima 20. stoljeća

55,6

16.900,00

 

„Čestitam svima koji su odabrani i čiji će se projekti razvijati u 2018. godini. Mi kao akademska zajednica rastemo, razvijamo se i zahvaljujući međusobnom razumijevanju nastojimo pronaći najbolji model pomaganja razvoja znanstvenih i istraživačkih projekata.“ – istaknuo je u svome govoru rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.