U četvrtak 24. listopada 2019. godine u dvorani “Blaženi Alojzije kard. Stepinac” održano je predstavljanje knjige “Prijepor Crkve i komunizma: s posebnim osvrtom na stanje u bivšoj Jugoslaviji” autora Mirka Ćosića.

Knjigu su, uz autora i predstavnika izdavača, predstavili i recenzenti prof. dr. sc. Miroslav Akmadža i prof. dr. sc. Božo Skoko, a cijelu promociju moderirao je Tomislav Šovagović.

Nakon višegodišnjeg sustavnog istraživanja autor je napisao djelo koje će osvijetliti manje poznate stranice povijesti crkveno-državnih odnosa na hrvatskim prostorima. Komunizam i njegov odnos prema vjerskim zajednicama, posebice prema Katoličkoj crkvi, kompleksno je pitanje na koje je Ćosić, dubinski zahvativši uzroke i posljedice, prijelomne događaje i aktere, zakulisne igre i diplomatske pregovore, dao analitičan odgovor. Ova knjiga pridonosi i kvaliteti hrvatske historiografije: autor se poslužio manje poznatim arhivskim materijalima iz Hrvatskoga državnoga arhiva, materijalima iz fonda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama i osobnog fonda Svetozara Rittiga, oblinom periodikom hrvatskog jezičnog prostora te djelima dosad nepoznatih ili nedovoljno citiranih autora.