ad 2012 2013

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u srijedu 29. listopada 2014. u 12 sati u organizaciji Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Hrvatskog diplomatskog kluba bit će predstavljena knjiga „AD 2012-2013“ prof. dr. sc. d.h.c. Emilija Marina, prorektora za međunarodnu suradnju na HKS-u i bivšeg veleposlanika Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici.

 „AD 2012-2013“ izdana je u Sarajevu 2014. u  nakladi Katoličkog tjednika, Medijskog centra Vrhbosanske  nadbiskupije.

U Katoličkom tjedniku – 24/22. lipanja 2014. autor članka „Kolumne s vatikanskim pečatom sabrane u vrijednu knjigu“ o knjizi „AD 2012-2013“ piše:  Uvjeren da će to razdoblje ostati značajno za treći milenij Rimokatoličke Crkve, autor je knjizi dao naslov AD 2012 -2013, koji sadržaj najjednostavnije objedinjuje. Dajući dubinski uvid u brojne vatikanske događaje i opservirajući ih, pratimo hod Crkve i Benedikta XVI. kroz 2012. kada je njegova odluka o odreknuću sazrijevala, da bi se ostvarila u 2013., te u godini kada svoj pontifikat započinje novi rimski biskup – Franjo. Marinove kolumne obuhvaćaju bitne stavke i prilike djelovanja i života pape Ratzingera, zatim izbor pape Franje i početak njegova pontifikata. Uz to, istaknuti znanstvenik i erudit nudi javnosti i širok spektar drugih značajnih tema, poput ovih: Zgode i nezgode u visokom kleru, Arhivi otkrivaju: „u slobodi ljubavi“ to je bio Koncil!, Muslimani i pravoslavci u novoj Europi, Starokršćanski temelji Bosne i Hercegovine…

Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, akademik Mislav Ježić, redoviti profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, veleposlanik u Njemačkoj od 2008. do 2013.  i veleposlanik Sergej Morsan, predsjednik Hrvatskog diplomatskog kluba.

 Emilio Marin, rođen u Splitu 1951., član Francuske akademije znanosti i umjetnosti, Razreda za humanističke znanosti – Institut de France, Académie des Inscriptions et Belles Lettres (izabran za redovitog inozemnog člana 2003.) i član Papinskog povjerenstva za starokršćansku arheologiju u Vatikanu (imenovan od Benedikta XVI. 2012.), od 5. listopada 2011. (prvi) je redoviti profesor (antičke arheologije) na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu (Odjel za povijest), na kojem je, od proljeća 2012., prorektor za međunarodnu suradnju. Od proljeća 2014., član je Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, član Upravnog vijeća Hrvatskog diplomatskog kluba i predsjednik Upravnog vijeća Instituta za arheologiju. Od 1998., član je Vijeća za kulturu Hrvatske biskupske konferencije.

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište