U četvrtak 28. siječnja 2016. godine u dvorani Blaženi Alojzije kard. Stepinac na Hrvatskom katoličkom sveučilištu dr. sc. Mislav Čavka održao je predavanje Tajne Haulikove i ostalih zagrebačkih mumija otkrivene radiološkom obradom.

Na samom početku predavanja u ime Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. sc. Čavku i sve prisutne pozdravio je pročelnik Odjela za povijest doc. dr. sc. Ivan Majnarić:

Velika mi je čast i zadovoljstvo predstaviti dr.sc. Mislava Čavku i izraziti mu dobrodošlicu na naše Sveučilište. Osim brojnih istraživanja, dr. sc. Čavka je javnosti poznat i kao autor  dokumentarnog filma Inventarski broj 666, tajna Haulikove mumije.

Dr. sc. Mislav Čavka prezentirao je rezultate istraživanja zagrebačkih mumija, među kojima je opisano više paleopatoloških entiteta; frakture, dislokacije, osteoporoza, histiocitoza Langrehansovih stanica, lambdoidna sutura…

Prvi put u svijetu u znanstvenom proučavanju mumija korištena je endoskopija vođena CT-om, te je magnetska rezonancija prvi put upotrjebljena u diferencijalnoj dijagnozi.

Objavljivanje ovih rezultata u znanstvenim časopisima izazvalo je zanimanje i na popularno-znanstvenim portalima kao npr. NBC news, Yahoo news, Livescience i Spiegel online.

 

  

Hrvatsko katoličko sveučilište