Zagreb, (IKA) – Britanski povjesničar dr. Robin Harris održao je 19. siječnja predavanje na temu „Stepinac and the Totalitarians“ na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Predstavljajući predavača, rektor Sveučilišta dr. Željko Tanjić podsjetio je na činjenicu da je Sveučilište osnovao jedan od Stepinčevih nasljednika, te da ono u svemu teži nasljedovati blaženog kardinala. Zbog toga mu je drago što je prvo javno predavanje na tom sveučilištu posvećeno upravo bl. Alojziju Stepincu. Također je čestitao dr. Harrisu na nedavno stečenom hrvatskom državljanstvu, koje mu je dano zbog predanog bavljenja hrvatskom poviješću.

U svojem je izlaganju dr. Harris ukratko definirao totalitarizam i opisao nastanak te ideologije u vrijeme prosvjetiteljstva, na temelju ateističkog utopizma. Katolička Crkva stoga uvijek osuđuje totalitarizam, a Stepinac je svjetao primjer otpora istom. Tijekom povijesnog pregleda događaja na hrvatskom prostoru u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, NDH i komunističke Jugoslavije, dr. Harris je istaknuo da Stepinac nikad nije podupirao ustašku vlast, te da je prezirao njemački nacizam. Zbog toga je u vrijeme NDH bio smatran neprijateljem režima. Aktivno je sudjelovao u spašavanju Židova i više je puta prosvjedovao protiv progona Srba. Također se protivio nasilnom prekrštavanju pravoslavnih vjernika. Komunizam je pak prezirao još više nego fašizam, jer je ateističku komunističku ideologiju smatrao glavnim neprijateljem Katoličke Crkve. Ubrzo nakon uspostave komunističkog režima, Stepinac je uhićen, a na njegovom su suđenju odbijeni mnogi svjedoci obrane i činjena mnoga druga djela na štetu optuženog, te dr. Harris smatra da ono nije bilo ništa više od namještenog procesa. Kasnije je otkriveno da su komunisti Stepincu najviše zamjerali odanost Svetoj Stolici. I nakon što je osuđen i bačen u zatvor, blaženik je odbijao odstupiti s časti nadbiskupa kako bi osigurao odanost Crkve u Hrvatskoj Svetoj Stolici, te je čak i iz zatvora nastavio poticati svećenike na otpor komunističkoj vlasti. Zbog svoje je odanosti papi proglašen kardinalom.

Predavanje je dr. Harris zaključio tvdnjom da je bl. Alojzije Stepinac svjetao primjer kojeg se u Hrvatskoj, koja je duboko katolička država, ne smije zaboraviti. Njegov je nepokolebljivi otpor komunizmu omogućio današnje blagostanje Katoličke Crkve u Hrvatskoj. Time je on, posredno, zaslužan i za osnutak Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Najveću nam inspiraciju može pružiti ustrajnost i nepokolebljivost njegovog duha.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište