Stari grad Dubrovnik

Stari grad Dubrovnik (www.croatia.hr)

U četvrtak, 8. svibnja predavanje Građanstvo kasnosrednjovjekovnog Dubrovnika održat će dr. sc. Zrinka Pešorda Vardić s Hrvatskog instituta za povijest.

Predavanje počinje u 12 sati u dvorani 302. 

U ovom će se predavanju studenti i slušateljstvo, na primjeru istraživanja kasnosrednjovjekovnog dubrovačkog građanstva, upoznati s iskustvom istraživanja  kasnosrednjovjekovne socijalne povijesti. Bit će riječi o vrelima koja se najčešće koriste u takvom tipu istraživanja (sačuvane oporuke, razne vrste notarskih ugovora, zbirke rodoslovlja, bilješke gradskih vijeća, zakonodavne zbirke, matrikule bratovština, narativna vrela…) te o njihovim mogućnostima i ograničenjima.

Studenti će se upoznati s postupkom historiografskog istraživanja jedne društvene skupine i s metodama koje se pri tome koriste (poput, primjerice, prozopografije, genealoških istraživanja, kombinacije kvantitativnih i kvalitativnih podataka i dr.), s ciljem da studentima i slušateljstvu približe  obrasci istraživanja društvene povijesti na primjeru kasnosrednjovjekovnog Dubrovnika.

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište