U sklopu Festivala povijesti 6. Kliofesta, koji se održao u Zagrebu od 14. do 17. svibnja 2019., u petak 17. svibnja su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) svečano uručene nagrade za značajna postignuća na polju historiografije.

U ime naše akademske zajednice čestitamo dobitnicima svih nagrada na Kliofest-u, a osobito našem magistru povijesti Marku Vodopiji koji je dobio nagradu „Ferdo Šišić“  za diplomski rad pod nazivom “Skica gradskog društva: zadarski obrtnici u polovici 14. stoljeća”, u čijem obrazloženju stoji da je “izvrsno obradio temu, te vješto povezao rezultate analize izvora s historiografskim tvrdnjama”. Marko Vodopija izradio je svoj diplomski rad pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Ivana Majnarića. Nagrada za diplomski rado dodijeljena je i Luciji Baškić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Čestitamo i našim vanjskim suradnicima: redovitoj profesorici Hrvatskih studija prof. dr. sc. Mirjani Matijević Sokol, dobitnici nagrade za životno djelo „Ivan Lučić”, te dr. sc. Josipu Mihaljeviću na nagradi “Vjekoslav Klaić” za popularizaciju povijesti koji je nagradu podijelio i s dr. sc. Vlatkom Dugački i dr. sc. Krešimirom Reganom.
 Dr. sc. Josipu Mihaljeviću nagrada je uručena za “značajan doprinos popularizaciji povijesne znanosti” kroz emisiju “Povijesne kontroverze” koja se emitira na 1. programu Hrvatskoga radija.

“Kad dobije nagradu za životno djelo čovjek se propituje da li je to vrijeme dobro iskoristio, jer još je puno toga što nije završio – naročito za nas koji se bavimo humanističkim područjem”, rekla je profesorica Matiijević Sokol svima koji se bave historiografijom te je dala savjet: “Nulla dies sine linea – svaki dan po nešto, i onda se nakupi i to je to životno djelo”.

Dodjeli nagrada na Kliofestu nazočila je prorektorica za nastavu na Hrvatskom katoličkom sveučilištu izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič te nastavnici i studenti Odjela za povijest.