Stockholm, 2. veljače 2018.

Prof. dr. sc. Emilio Marin, ugledni arheolog iz Hrvatske, boravio je u Švedskoj od 30. siječnja do 1. veljače 2018.godine. Povod dolasku bio je poziv za javno predavanje u Muzeju Sredozemlja i starina Bliskoga Istoka o Rimskoj Naroni, arheološkom nalazištu u blizini Metkovića, koje je svojevremeno vodio prof.dr. sc. Emilio Marin i predavanje studentima arheologije i klasičnih disciplina na Stockholskom sveučilištu o Ranokršćanskoj Saloni. U svojstvu prorektora Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS), prof. dr. sc. Marin je imao i razgovore na Sveučilištima u Stockholmu i Uppsali o mogućnostima povezivanja HKS-a s tim prestižnim sveučilištima putem programa suradnje na temelju potpisivanja Memoranduma o suradnji ili suradnje u sklopu programa ERASMUS.

Predavanju u Muzeju Sredozemlja, koje je bilo besplatno i održano u utorak, 30. siječnja navečer,  odazvala se brojna publika (100-njak osoba), među kojima ugledni arheolozi, povjesničari umjetnosti i muzealci, kao i osobe iz kulturnog i javnog života.

Publika je zainteresirano pratila živopisno predavanje, obogaćeno fotografijama tlocrta  odnosno nekadašnjeg i današnjeg izgleda lokaliteta Narone, te muzeja koji je, kao rezultat istraživanja ondje podignut. Reakcije publike bile su veoma pozitivne, izražene kroz brojna pitanja, kao i interesom da se lokalitet  posjeti. Nakon predavanja, održan je domjenak, kojeg je priredio organizator predavanja i koji je pružio mogućnost dodatnog međusobnog upoznavanja i nastavak rasprave o temi predavanja.

Predavanje je, možemo reći, došlo u pravo vrijeme, jer Udruga prijatelja Švedskog instituta organizira za jesen ove godine (9.-13. listopada) stručno putovanje u Hrvatsku (potez Dubrovnik-Split), koje će obuhvatiti i posjet lokalitetu i muzeju Narone. Odazvalo se 25 stručnjaka.

Važno je napomenuti da su organizatori srdačno i iskreno zahvalili veleposlanstvu RH (a putem veleposlanstva i Republici Hrvatskoj) na angažmanu da u Švedsku dovedu prof. Marina, arheologa svjetskog ugleda i mogućnosti da i švedska publika dobije priliku  iz prve ruke čuti o arheološkim istraživanjima vođenima na teritoriju RH.

 

Drugoga dana boravka, u srijedu, prof. Marin je na katedri arheologije i klasičnih disciplina Sveučilišta u Stockholmu održao predavanje o Ranokršćanskoj Saloni studentima dodiplomskog, poslijediplomskog i doktorskog studija. Predavanju je prisustvovalo više od 20 studenata i profesora koji su s velikim zanimanjem pratili izlaganje i postavljali dodatna pitanja. Domaćin je bio Jesper Blid, profesor i nositelj katedre arheologije, s kojim je dogovoreno da se u narednim mjesecima konkretizira suradnja HKS-a i Sveučilišta u Stockholmu.

 

U srijedu, 1. veljače, prof.dr. Marin je posjetio Sveučilište u Uppsali, najstarije sveučilište u Švedskoj i razgovarao s nositeljem katedre za arheologiju prof.dr. Larsom Karlssonom i suradnicom prof. Gunnel Ekroth. Uz stručnu razmjenu mišljenja i iskustava o tematici arheoloških istraživanja na Mediteranu, tijekom sastanka, a i kasnije za ručkom, razgovarano je i o mogućnosti povezivanja Sveučilišta u Uppsali s HKS-om. Kao najprihvatljiviji oblik suradnje istaknut je program ERASMUS, te je dogovoreno da se u narednim mjesecima pristupi konkretizaciji. Također je pozdravljen interes profesora HKS-a za konkretna područja, te su ohrabreni svi predavači na HKS-u da se povežu s odgovarajućim katedrama Sveučilišta u Uppsali. Prof. Karlsson i Ekroth su istaknuli spremnost švedskih znanstvenika da razmjenjuju iskustva s kolegama na katedrama drugih Sveučilišta. Temeljem takve bilateralne i višestruke povezanosti, spomenuli su, moguće je da se u perspektivi potpiše i Memorandum o suradnji između Sveučilišta u Uppsali i HKS-a.

 

U sklopu posjeta Uppsali, prof. dr. sc. Marin se susreo i s ravnateljem Instituta Newman, prof.dr. Philipom Geisterom, koji je ukratko predstavio ovu važnu katoličku obrazovnu instituciju, jedinu na području Švedske.

Institut Newman je isusovačka sveučilišna institucija koja se bavi istraživanjima i organizira studij iz sljedećih disciplina : teologije, filozofije i iz područja kulture, koje se podučavaju iz katoličke perspektive.

Osnovan je 2001.g, a odnedavno su u švedskom sustavu visokog školstva, u kojem su ravnopravno prihvaćeni, što je osobito važno zbog dostupnosti informacija o studiju. Kao jedina katolička visokoškolska ustanova u Švedskoj, sadržajem nudi podučavanje o temama poput:  ekumenizma, sekularnosti, relevantnosti religija u naprednim društvima, odnosu znanosti i religije i odnosu crkve i države. Kao posebnu vrijednost, spominju susretanje kultura, jer su studenti, kojih je sada oko 180, iz različitih zemalja.

U razgovoru je istaknuta intenzivna međunarodna aktivnost Instituta koja se odnosi na međunarodne predavače, kao i na povezivanje putem partnerstva ili programa ERASMUS + s uglednim istovrsnim sveučilištima ili visokim školama, npr. S  Pontifikalnim  Sveučilištem Ivana Pavla II iz Krakowa, Filozofsko-teološkom visokom školom sv. Juraja iz Frankfurta na Majni, Heythrop koledžom iz Londona, Pontifikalnim sveučilištem Sv. Patrika iz Irske, Školom katoličke teologije iz Tilburga (Nizozemska) i Fakultetom teološke zajednice iz Osla. Institut izdaje u stručnim krugovima veoma ugledan časopis Signum, tromjesečnik, koji obrađuje najrazličitije vjerske, kulturne i društvene teme i u kojem objavljuju švedski i međunarodni stručnjaci iz odgovarajućih područja.

Institut Newman aktivan je i u području permanentnog obrazovanja, te organizira tečajeve za stručnjake određenog profila, npr. za one koji odgajaju i obrazuju (teachers), koji sudjeluju u javnim poslovima (ministers) ili visoke kadrove u poslovnom svijetu (business leaders).

Prorektor prof. Marin je ukratko predstavio HKS, istaknuvši njegovu ulogu u današnjoj sveučilišnoj zajednici i važnost za obrazovanje budućih generacija u Republici Hrvatskoj, te istaknuo nužnost povezivanja HKS-a sa sebi sličnim institucijama diljem Europe i svijeta. Kako je Institut Newman jedna od takvih institucija, izražen je obostrani interes za povezivanje. Dogovoreno da se nastave razgovori oko traženja najpogodnijeg modela suradnje između HKS-a i Instituta.

Boravak prof. dr. sc. Marina u Švedskoj bio je prilika za susretom s Benedictom Lindberg, glavnom tajnicom katoličkog pokreta za život (Respekt) i odnedavnom predsjednicom Udruge Malteškog reda za Skandinaviju.

U razgovoru je Tajnica Lindberg ukratko predstavila rad pokreta Respekt, čije je djelovanje usmjereno na promicanje dostojanstva ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Pokret Respekt osnovao je sadašnji švedski kardinal, Anders Arborelius, ocd i to kao jedini, nakon zaključka donesenog 1999.g. na razini Nordijske biskupske konferencije da treba, u skladu s učenjem Katoličke crkve, promicati vrijednosti života i štititi ga od začeća do prirodne smrti. Pokret Respekt, koji je pravno uređen kao udruga, u Švedskoj djeluje već 17 godina, u veoma teškom okruženju, s obzirom na dobro poznate proklamirane stavove i zakonodavni okvir u Švedskoj u vezi s pravom na život. Zaklada za sada ne surađuje sa Sveučilištima, ali s obzirom na podudarnost interesa, takva bi suradnja u budućnosti mogla biti uspostavljena.

Predsjednica Lindberg je prof. dr. sc. Marina, kao člana Suverenog Viteškog Malteškog Reda, ukratko informirala o organizaciji i aktivnostima Reda u Skandinaviji.

 

 

Anica Djamić, izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Hrvatske u Kraljevini Švedskoj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

****