Nova, peta akademska godina 2014./2015. na Hrvatskome katoličkom sveučilištu započela je u srijedu, 1. listopada, euharistijskim slavljem koje je u sveučilišnoj kapeli za studente, nastavnike i djelatnike u zajedništvu s dr. sc. Krunoslavom Novakom predvodio rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić. Misu je pjevanjem animirao pjevački zbor HKS-a.

Uvodeći u slavlje rektor Tanjić je nad nazočne zazvao Duha Svetoga za uspjeh ove akademske godine. Spomenuo je kako je proteklog vikenda sudjelovao na međunarodnom skupu katoličkih sveučilišta srednje i istočne Europe. Govoreći o izazovima, predstavnici sveučilišta istaknuli su kako pored akademske izvrsnosti koja mora biti na sveučilištu, dakle pored učenja, znanja, znanosti, istraživanja što čini bit sveučilišta, najveći izazov je za sve odgoj ljudske osobe. 

“Živimo u kriznim vremenima, potrebno je imati odgovorne, zrele osobe koje svoje znanje i sposobnosti znaju upotrijebiti u izgradnji boljeg društva, u izgradnji zajedničkog dobra, posvijestio je rektor Tanjić. Na tom putu rektor je pred studente i profesore stavio dva lika sv. Malu Tereziju, naučiteljicu Crkve, i bl. Alojzija Stepinca. “Naš blaženik, naš kardinal, mučenik koji je u svom vremenu prihvatio taj izazov, i bio uporan i ustrajan, imao je predanje i povjerenje i u najtežim trenucima u nasljedovanju Krista. Rado je i često susretao sveučilištarce i mlade, i rekao da je u njima budućnost hrvatskoga društva. Uistinu: budućnost ovisi o vama, i ona vas na neki način čeka i ona teži toj preobrazbi”, rekao je dr. Tanjić te studente pozvao da dolaze u sveučilišnu kapelicu. “Ne zaboravite da vas u ovoj kapelici čeka Krist, da ovdje dođete i da ovdje nađete izvor snage i jakosti da tu oblikujete svoje živote uz sve ono znanje i sve što ćete primiti”, poručio je. Spomenuo je kako se od ove akademske godine u predavaonicama nalazi slika “Mater admirabilis” koja se časti i kao “Prijestolje mudrosti – Sedes sapientiae”, a čiji se original nalazi u crkvi Trinita Monti u Rimu. 
Protumačivši sliku, rektor je studente posebno uputio kako se u desnom donjem kutu u košarici nalazi knjiga kao simbol mudrosti. No najvažniji je Marijin stav i pogled: ona u sebi kroz stav kontemplacije, duhovne sabranosti ujedinjuje rad, molitvu, znanje i predanje znajući da se upravo tako oblikuje bolji svijet, pojasnio je rektor, zaželjevši studentima da ih prati zaštita Presvete Bogorodice.

Na kraju mise, prije blagoslova pozvao je osobito nove studente da svojim talentima i sposobnostima obogate sveučilišnu zajednicu. 

Nakon zajedničkog fotografiranja, studenti su na prigodnim štandovima imali prilike upoznati se s aktivnosti HKS-a. 

U ovoj prigodi za prisutne medije rektor HKS-a dr. Tanjić istaknuo je kako peta akademska godina započinje s više od 450 studenata, što je veliki izazov za ovu akademsku zajednicu. 
“Zahvalni smo Bogu što smo popunili sve studijske pravce, radimo na poboljšanju, pripremamo nove studije. Zaposlili smo i nešto novih profesora i novih asistenata. Radujem se i nadam da će biti dobra i uspješna akademska godina. Radost mi je što je u sklopu Erasmus programa na razmjenu na HKS stiglo dvoje studenata s Katoličkog sveučilišta Ružomberok u Slovačkoj. Martin Helik i Miroslava Sekanová će tijekom jednog semestra studirati na Odjelu psihologije. Čeka nas puno izazova, jedan od najvećih je svakako međunarodna reakreditacija koju moramo napraviti u ovoj akademskoj godini”, rekao je rektor Tanjić. 

Vijest: Marija Belošević za IKA
Fotografije: Marija Belošević, Krunoslav Novak, Filip Boras

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište