Plenarna skupština Kongregacije za katolički odgoj_Rim, 12. - 14. 02. 2014
 
Katoličke akademske ustanove ne smiju se izolirati od svijeta, već moraju znati hrabro ući u areopag današnjih kultura i ući s njima u dijalog, svjesni dara koji mogu svima dati. 
 

Obrazovanje je jedan od najvažnijih izazova za Crkvu, istaknuo je papa Franjo primivši 13. veljače 2014. godine predstavnike Kongregacije za katolički odgoj povodom plenarne skupštine tog dikasterija. Među sudionicima bio je i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić kojemu je to drugi mandat u radu navedene Kongregacije.

Susret kardinala Josipa Bozanića i pape Franje

Papa je u svom obraćanju stavio naglasak na vrijednost dijaloga u katoličkim odgojnim ustanovama i istaknuo da mladi trebaju ne samo da se o vrijednostima govori već i da ih se svjedoči. 

Obrazovanje je čin ljubavi, istaknuo je Papa. Današnje duboke promjene u svijetu zahtijevaju od odgojitelja da njihov susret i dijalog resi hrabra i inovativna vjernost u kojoj će omogućiti susret katoličkog identiteta s različitim sastavnim dijelovima multikulturalnog društva te da steknu potrebnu stručnu naobrazbu. Papa Franjo rekao je da se danas obrazuje naraštaj koji se mijenja te je dakle svaki odgojitelj – a čitava je Crkva majka odgojiteljica – pozvan mijenjati se, u smislu da zna komunicirati s mladima koje ima pred sobom. Obrazovanje je čin ljubavi. Odgojitelj u katoličkim školama mora biti prije svega vrlo kompetentan, stručan i istodobno bogat humanošću, sposoban pristupati mladima pedagoški, kako bi potpomagao njihov ljudski i duhovni rast, rekao je Papa.

Mladi trebaju i kvalitetnu nastavu i vrijednosti, koje se ne samo izlaže već i svjedoči. Dosljednost je nezaobilazan faktor u odgoju mladih. Nije moguće pomoći drugima da rastu niti druge odgajati bez dosljednosti, dosljednost i svjedočenje su nužni. Zbog toga i sam odgojitelj treba trajnu izgradnju. Potrebno je ulagati u to da profesori i voditelji sačuvaju visoku stručnost kao i svoju vjeru i snagu svojih duhovnih motivacija, rekao je Papa te predložio u tome smislu duhovne obnove i duhovne vježbe za odgojitelje.

Govoreći na kraju o odgojnim ustanovama, to jest katoličkim i crkvenim školama i sveučilištima, Papa je rekao da oni imaju zadaću izraziti živu prisutnost evanđelja na odgojno-obrazovnom polju kao i na polju znanosti i kulture. Katoličke akademske ustanove ne smiju se izolirati od svijeta, već moraju znati hrabro ući u areopag današnjih kultura i ući s njima u dijalog, svjesni dara koji mogu svima dati. Na tome otvorenom gradilištu, zaključio je Papa, potrebno je dodatno potaknuti odgojno djelovanje Katoličke Crkve na svim razinama i obnoviti zadaću svih subjekata koji su u taj rad uključeni, u perspektivi nove evangelizacije.

Izvor: IKA
Foto: Tajništvo Tiskovnog ureda zagrebačke nadbiskupije

 

Hrvatsko katoličko sveučilište