U dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu u utorak 12. lipnja 2018. počela je središnja proslava 50. obljetnice Kršćanske sadašnjosti. Pozdravljajući okupljene direktor KS-a dr. sc. Stjepan Brebrić naglasio je kako je tijekom proteklih 50 godina KS svakako više od nakladničke kuće. „Istraživanja i stvaralaštvo, informacije i dokumentacija sve je to u općoj specifičnoj djelatnosti slavljenice trajno prisutno od početaka do danas kao pretpostavka i poticaj za živu komunikaciju među svim članovima Crkve i društva, na svim područjima ljudskoga života, koja se, u evanđeoskoj i kršćanskoj viziji stvarnosti mogu i trebaju razvijati prema ostvarenju civilizacije ljubavi”.
Otvorenju su nazočili mnogobrojni uglednici iz crkvenog, kulturnog, javnog života Hrvatske, suradnici, prijatelji, kao i čitatelji KS-ovih izdanja. Također nazočili su i članovi Skupštine KS-a predvođeni predsjednikom Skupštine KS-a zagrebački pomoćnim biskupom Ivanom Šaškom.
Otvorenju proslave nazočili su prof. dr sc. Gordan Črpić, prorektor za organizaciju i poslovanje, prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, prorektor za znanost i izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič, prorektorica za nastavu na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Okupljenima se obratio prorektor prof. dr. sc. Gordan Črpić prenoseći pozdrave i čestitke rektora HKS-a prof. dr. sc. Željka Tanjića podsjetio je na osnivače KS-a, te jedinoga sada živućega fra Bonu Zvonimira Šagija, OFMCap. Naglasio je kako su to bili proroci, a proroci su karizmatične osobe koji uspostavljaju sustave. „Želim da KS i narednih 50 godina bude otvorena duhu, pa makar to značilo biti ‘znak osporavan’ i ponekad ići nasuprot struja. Želim da bude kršćanska budućnost, jer su kršćani ljudi okrenuti prema naprijed.”

Tekst i fotografija: www.ika.hr