Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu otvorena je izložba studentskih fotografija koje su sudjelovale u fotografskom natječaju “Ponos grada”.

Otvaranje izložbe i proglašenje pobjednika fotonatječaja „Ponos grada“ održano je u srijedu 1. lipnja 2022. u 12 sati u dvorani „Bl. Alojzije kard. Stepinac“.

Uz studente koji su sudjelovali u fotografskom natječaju i članova Povjerenstva za ocjenu i odabir fotografija koje je ocjenjivalo fotografije otvaranju izložbe i proglašenju pobjednika, uz prorektora za organizaciju i poslovanje prof. dr. sc. Gordana Črpića i prorektora za nastavu prof. dr. sc. Roka Mišetić, prisustvovali su rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić i doc. dr. sc. Krunoslav Novak, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije i predsjednik Povjerenstva za ocjenu i odabir fotografija.

„Zahvaljujemo našim dragim studenticama i studentima na sudjelovanju na ovogodišnjem fotografskom natječaju. Zahvaljujemo i Upravi koja je podržala ovu studentsku inicijativu. Nakon stanke od godinu dana naš se fotografski natječaj ove godine ponovo vratio na Sveučilište. Ta stanka ispostavila se kao dobra jer su me studenti prošle godine više puta pitali kada ćemo opet organizirati fotografski natječaj čime su pokazali da im je stalo do ove inicijative. Naša inicijativa da se promovira kreativnost studenata prerasla je u inicijativu studenata što je bio i naš cilj kada smo po prvi put organizirali ovaj natječaj“- rekao je velečasni Novak. U svom je obraćanju studentima također istaknuo da će događanja kao što je fotografski natječaj biti u trajnom sjećanju studentima i nakon što oni napuste naše Sveučilište.

Fotografski natječaj „Ponos grada“ je trajao od 8. travnja do 1. svibnja 2022. Ove se je godine, u konačnici, prijavilo 70 autora sa 194 fotografije. Iako je tematika natječaja bila vrlo široka i razumljiva, bila je izazov u pronalasku inspiracije odnosno nastojanja da se fotoaparatom zabilježe (ne)prepoznatljivi motivi pojedinih lokaliteta. Najčešći lokalitet bio je Zagreb. Povjerenstvo je procijenilo da su student izabrali Zagreb kao glavni motiv jer većinu svog studentskog vremena provode upravo u našem glavnom gradu.

Kvalitetu fotografija procijenilo je Povjerenstvo u sastavu: predsjednik Povjerenstva dr. sc. Krunoslav Novak te članovi: dr. sc. Tomislav Anić, Nikola Bilić, fotograf iz Toronta, Kanada, dr. sc. Roko Mišetić, mr. sc. Tomislav Murati, dr. sc. Luka Šešo, dr. sc. Irena Sever Globan te dr. sc. Ivan Uldrijan. Oni su, nakon dodatnoga ocjenjivanja, odabrali i najbolje tri, odnosno najboljih dvadeset fotografija koje su najviše odgovorile na temu, ispunjavajući osnovne tehničke zahtjeve komunikativnosti fotografije.

Nagrade na fotografskog natječaja za 2022. godinu osvojili su:

  1. Kristina Kovačić, studentica 2. godine diplomskog sveučilišnog studija Psihologija, s fotografijom „Grad – to ste vi“
  2. Anto Matuško, student 2. godine diplomskog sveučilišnog studija Povijest, s fotografijom „Hommage Pavu“,
  3. Antonia Vidović, 1. godine diplomskog sveučilišnog studija Psihologija, s fotografijom „Zagreb noću“

Nakon dodjele nagrada okupljenima se obratio rektor Tanjić.

„Pandemijsko doba je bilo izazovno za sve nas. Stoga sam ponosan da je ta prepreka iza nas i danas sam sretan da smo ove godine uspjeli organizirati fotografski natječaj. Fotografski natječaj organiziramo uz pomoć i podršku Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata iz Toronta u Kanadi. Župnik vlč. dr. sc. Mladen Horvat i njegovi župljani i ove su godine osigurali novčana sredstva za nagrade kao i za opremanje izlože na čemu od srca zahvaljujemo. Vaša podrška našim studentima i cijeloj akademskoj zajednici puno znači. Zahvaljujemo predsjedniku Povjerenstva doc. dr. sc. Krunoslavu Novaku kao i Povjerenstvu koji su uložili svoje znanje i vrijeme. Od srca čestitam vama, studentice i studenti, koji ste se odazvali na naš poziv i sudjelovali i pokazali nam na što ste osobito ponosni u svojim gradovima, mjestima iz koji dolazite kao i što vas čini ponosnim u našem glavnom gradu. Čestitam vam na vašoj kreativnosti i potičem vas da i dalje svojim talentima doprinosite našem Sveučilištu“ – rekao je u svom obraćanju rektor Tanjić.  

U programu su sudjelovali student druge godine preddiplomskog studija komunikologije  Nikola Topolovec koji je izrecitirao pjesmu Jadranka Črnka „Zagrebačkim ulicama“, tercet studentica u sastavu Anamarija Benčić i Leonarda Plazanić i Stela Pavliš s Odjela za komunikologiju izveo je klapsku pjesmu „Da te mogu pismom zvati“, a student Petar Peko iznio je „Priču o Gradu“ Siniše Glavaševića.