cover_3_2013U trećem svesku njemačkog časopisa  ‘OST-WEST. Europäische Perspektiven’ posvećenog novoj članici Europske unije Hrvatskoj izašao je članak rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjića  pod nazivom “Rolle und Bedeutung der katholischen Kirche Kroatiens” (Uloga i značenje Katoličke Crkve u Hrvatskoj).

Autor polazi od teze kako je utjecaj Crkve u Hrvatskoj manji od onoga što se govori i piše posebice u dijelu utjecaja na procese u kulturi, medijima, znanosti i politici. Zbog komunizma, a i vlastitog nesnalaženja u prvim godinama demokracije Crkva nema utjecaja na razne hrvatske elite, dok je istovremeno zadržala ugled među narodom. 

Članak je skraćen za potrebe njemačkog izdanja. 

Članak u cijelosti pročitajte: 

OST-WEST: Rolle und Bedeutung der katholischen Kirche Kroatiens

OST-WEST: Uloga i značenje Katoličke Crkve u Hrvatskoj

 

Časopis ‘OST-WEST. Europäische Perspektiven’ (OWEP) opsežno izvještava o društvenom razvoju, političkim trendovima, životu Crkve i socijalnim pitanjima u zemljama srednje, istočne i jugoistočne Europe, od Estonije i Albanije pa do Poljske i Kazahstana. OWEP izlazi četiri puta godišnje u izdavačkoj kući Friedrich Pustet iz Regensburga a izdaju ga Renovabis (Insitucija za pomoć istočnoj Europi koju podržava Katolička Crkva u Njemačkoj) i ZdK (Središnji odbor njemačkih katolika).

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište