Sustav obrazovanja usklađen s potrebama vremena u kojemu živimo uz naglasak na odgojnu komponentu obrazovanja i vrednote preduvjeti su za izlazak iz krize i razvoj gospodarstva te društva u cjelini, suglasni su sudionici okruglog stola “Vrjednote, znanje, tržište” održanog u ponedjeljak, 4. lipnja 2012. godine, na Hrvatskome katoličkom svečilištu (HKS) u sklopu obilježavanja prvih dana toga najmlađeg sveučilišta u Hrvatskoj.

Okrugli stol organiziran je pod pokroviteljstvom Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), a jedan od sudionika i prvi izlagač ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić istaknuo je važnost etičkih načela i poslovnoga morala što je, podsjetio je, jasno izrekao već papa Lav XIII. u svojoj enciklici “Rerum Novarum” o stanju radnika iz 1891.

Uz napomenu da Vlada ne podržava čisto tržišno društvo, Mrsić je istaknuo da Ministarstvo rada intenzivno surađuje s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta na izradi Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira (HKO) koji će omogućiti cjeloživotno obrazovanje. HKO će biti temelj i za postizanje cilja – da Hrvatska ima dva milijuna zaposlenih jer bez toga, smatra, neće biti napretka. S tim u vezi je i ocijenio da će trebati temeljito preobraziti strukovno obrazovanje.

Za glavnoga ravnatelja HUP-a Davora Majetića ključni je sustav cjeloživotnog obrazovanja.. Majetić smatra da realni sektor ima kapacitet za zapošljavanje ljudi iz javnoga sektora u privatnome poduzetništvu te da će ključ njihova zapošljavanja biti znanje.

Pročelnik Studijskog odjela sociologije na HKS-u Gordan Črpić upozorio je da se sve te promjene moraju dogoditi u ozračju stalne erozije povjerenja hrvatskih građana u institucije koje je, generalizirano gledajući, na razini 19 posto, dok stručnjaci smatraju da ono ne bi smjelo pasti ispod trećine. Po riječima znanstvenika Tomislava Domazet-Loše napredak u znanosti neraskidivo je vezan s uvođenjem meritokratskoga sustava – vrednovanja i nagrađivanja prema zaslugama što, ustvrdio je, ne postoji u hrvatskoj znanosti.

Poljska je među rijetkim zemljama Europske unije koja nije u recesiji što je potvrdio i poljski veleposlanik u Hrvatskoj Wiesław Tarka rekavši da poljski primjer potvrđuje da se uspjeh postiže onda kada su vrednote na prvome mjestu i kada se to sustavno podržava.

Kako je rekao rektor HKS-a Željko Tanjić, to sveučilište može biti dobar primjer suradnje države i Katoličke crkve što su, dodao je, prepoznale i sadašnja te prethodna vlada.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište