U ponedjeljak 29. veljače 2016. godine asistent na Odjelu za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilištu Josip Ježovita, mag. soc.,  sudjelovao je na Okruglom stolu “Kako hrvatskom gospodarstvu osigurati potrebne radnike?“ u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Hrvatski je paradoks, i jedan od velikih problema našeg gospodarstva činjenica da imamo 300.000 nezaposlenih, a istovremeno i problem nedostatka radnika, poručio je savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK Davorko Vidović.

Jedno od rješenja nudi i HGK kroz svoj projekt dualnog obrazovanja koji je predstavio potpredsjednik HGK za međunarodne poslove Želimir Kramarić. Cilj dualnog obrazovanja jest povezivanje samog sustava obrazovanja i gospodarstva prema uzoru na Austriju i Njemačku, a upravo je to ono što poslodavci traže. Takvo će obrazovanje uključiti mlade na tržište rada još za vrijeme srednjega strukovnog školovanja i visokog obrazovanja, objasnio je Kramarić te poručio kako moramo prestati proizvoditi ljude kao kadar za izvoz.

Zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta mr. sc. Hrvoje Šlezak najavio je da će podupirati komorski projekt dualnog obrazovanja te rekao kako je to prvi korak u rješavanju ove složene tematike.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište