Je li radna nedjelja put prema potrošačkom društvu? Ili poziv za buđenje autentične solidarnosti koja vidi radnike s one strane konzumerističke reklame?

U Sisku je na Međunarodni dan slobodne nedjelje 3. ožujka u Dvorani bl. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu održana tribina “Rad nedjeljom i kvaliteta života” u sklopu Inicijative za slobodnu nedjelju, a u organizaciji Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve.

Na tribini, uz biskupa mons. dr. Vladu Košića, sudjelovali su i asistenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta sa Studijskog odjela sociologije Valentina Kanić, mag. rel. ped. i kat. koja je ujedno i voditeljica Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve, Ivana Brstilo, mag. soc. i Damir Mravunac, mag. soc. te asistentica sa Studijskog odjela psihologije Lana Bogner, mag. psych..

Tribina je održana upravo u nedjelju jer je taj dan odabran za promociju vraćanja dostojanstva nedjelje na međunarodnoj razini, kao protuteža suvremenim nastojanjima ograničavanja zabrane rada nedjeljom i pretvaranje nedjelje u obični (radni) dan u tjednu. Kao drugi razlog održavanja tribine jesu razgovori s ispitanicima provedeni tijekom istraživanja, koji su donijeli moralnu obvezu da se ono što su oni rekli ne zadrži u znanstvenim raspravama nego proširi među ljudima, da se svi barem donekle upoznaju s time što za njih znači radna nedjelja.
Istraživanje „Rad nedjeljom i kvaliteta života“ provedeno je u četiri najveća hrvatska grada, s 38 ispitanika, kroz 5 fokus–grupa i interdisciplinarnog je karaktera.
Cilj istraživanja je bio ustanoviti  kako se radi nedjeljom, kako se taj rad kompenzira i kako se rad nedjeljom odražava na kvalitetu života samih pogođenih i njihovih obitelji.
Analizu rezultata iznosili su asistenti s Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji sudjeluju na opisnom projektu te su proveli to istraživanje i analizirali rezultate.

Rezultate istraživanja možete saznati na www.biskupija-sisak.hr.

Rad nedjeljom i kvaliteta zivota_bRad nedjeljom i kvaliteta zivota

 

Hrvatsko katoličko sveučilište