U četvrtak  19. ožujka 2015. godine održana je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu tribina “Posttraumatski stres i(li) posttraumatski uspjeh” te je predstavljena građanska inicijativa “Veteranski kulturni centar”. 

Tijekom tribine sudionici, Božidar Popović, dr. med, psihijatar i psihoterapeut i Srećko Karić, veteran i aktivist Domovinskog rata, u dojmivim su prezetacijama prikazali svoj rad s braniteljima i dali neka moguća rješenja kojima bi se braniteljima moglo pomoći nakon njihovog sudjelovanja u Domovinskom ratu, kako bi se što uspješnije integrirali u zajednicu. 

Božidar Popović je tijekom svoje prezentacije govorio o osobnom iskustvu rada s hrvatskim braniteljima, istaknuvši da je potrebna svijest o postojanju traume, no da je još važnije istaknuti važnost uspjeha da se trauma pobijedila kroz aktivnu uključenost u naše društvo. “Zajedničkom suradnjom kroz doprinos jedni drugima, predanost u ostvarivanju dogovorenih ciljeva, moguće je provoditi zajedničke projekte studenata i veterana. Iz njih će veterani crpiti mladost, snagu i entuzijazam studenata, a veterani obogatiti studente svojim iskustvima utemeljenim na vrijednostima Domovinskog rata. Tako gradimo kulturu zahvalnosti.” – rekao je doktor Popović.

Građansku inicijativu Veteranski kultuni centar predstavio je Srećko Karić koji je okupljenima na početku svog izlaganja rekao: “Mi smo kao nacija zarobljeni u traumi. No, jedino o čemu je danas važno govoriti je preživljenje iz kojeg proizlazi zahvalnost.” Kroz više primjera iznio je svoj razmišljanje kako međusobno djelovanje društva, Crkve, branitelja, studenske populacija može donijeti višestruke koristi našem društvu te da se iz te suradnje mogu iznjedriti zajednički projekti koji će nas svrstati među nacije koje njeguju kulturu zahvalnosti. 

Na tribini su sudjelovali vetrani okupljeni u zbor koji uvježbava i prati mr. art. Eva Krichmayer Bilić te su premijerno izveli nacionalnu himnu Lijepa naša domovino i još jednu skadbu na završetku programa. 

 

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište