Prvo predstavljanje knjige „Božje je ime Milosrđe” u kojoj s papom Franjom razgovara novinar Andrea Tornielli, za publiku i čitatelje upriličeno je u srijedu 24. veljače 2016. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u sklopu korizmenih tribina u Godini milosrđa. O knjizi su govorili zagrebački nadbiskup i Veliki kancelar Hrvatskog katoličkog sveučilišta kardinal Josip Bozanić, glumac Rene Medvešek i direktor nakladne kuće Verbum dr. sc. Miro Radalj.

 

prof. dr. sc. Željko Tanjić

prof. dr. sc. Željko Tanjić

Sve okupljene u ime akademske zajednice Hrvatskog katoličkog sveučilišta pozdravio je rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić koji je zahvalio predstavljačima što su se odazvali pozivu. Ovo predstavljanje knjige prvo je događanje u sklopu korizmenih tribina u Jubilarnoj godini milosrđa koje će se održavati na našem Sveučilištu. – rekao je rektor Tanjić. Osvrnuo se na važnost ovakvih događanja za sveučilišnu zajednicu i zajednicu općenito, pozivajući se na razvijanje kulture kojom se oblikuju nove generacije i na encikliku pape Franje ‘Laudato si’ (br. 53) u kojoj Papa kaže:
“Problem je u tome što još uvijek nemamo kulturu potrebnu za suočavanje s tom krizom ni vodstva koje će pokazati novi put i odgovoriti na potrebe sadašnjih naraštaja, uključujući sve i ne ugrožavajući buduće naraštaje.”  

dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladne kuće Verbum

dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladne kuće Verbum

 Nakladnoj kući Verbumu bila je čast što je odabrana da na hrvatskom jeziku objavi knjigu, rekao je direktor  nakladne kuće dr. sc. Miro Radalj. Podsjetio je da je njezina svjetska premijera bila sredinom siječnja, kada je uz izdanja u 85 zemalja predstavljeno i hrvatsko, čija je početna naklada bila rasprodana u tri dana. Svratio je pozornost na to da u razgovoru papa Franjo kao uzor stavlja sv. Leopolda Bogdana Mandića od kojega svi imaju što naučiti po pitanju predanosti za druge.

Papa želi vratiti povjerenje čovjeka u odnosu na Boga koji je potreban Božjeg milosrđa – poruka je koju nosi knjiga Papinih razgovora s novinarom Tornielijem. Dajući svoj doživljaj Papinog djela Rene Medvešek je rekao da ga je osvojila jednostavnost Papina obraćanja, zatim iznošenje primjera razgovora s priprostim ljudima, ali i naglasak na suosjećanje koje Papa na kraju knjige povezuje s milosrđem.

Rene Medvešek

Rene Medvešek

 

Kardinal Bozanić  je podsjetio kako je Papin pontifikat usredotočen na milosrđe. Od svoga prvog govora pokušava nam posvijestiti potrebu za Božjim milosrđem. Stoga u knjizi Papa na osobit način govori o grijehu kao povlaštenom mjestu susreta čovjeka i Boga koji se nikada ne umara opraštajući.

Kardinal Josip Bozanić

Kardinal Josip Bozanić

Zagrebački nadbiskup je istaknuo da Papa u knjizi, osim osobne dimenzije, govori i o jednoj društvenoj dimenziji i spominje milosrđe i pravdu.

 

Kardinal Josip Bozanić

Kardinal Josip Bozanić

Na kraju tribine Kardinal je najavio dolazak tijela sv. Leopolda 13. travnja u Zagreb.

 

 

Rektor Tanjić, ministrica socijalne politike i mladih RH gđa. Bernardica Juretić i izaslanik Predsjednice RH g. Andro Krstulović-Opara

Rektor Tanjić, ministrica socijalne politike i mladih RH gđa. Bernardica Juretić i izaslanik Predsjednice RH g. Andro Krstulović-Opara

 

Predstavljanju knjige pape Franje uz mnogobrojne medije, nastavnike, djelatnike i prijatelje Sveučilišta nazočili su ministrica socijalne politike i mladih Republike Hrvatske gospođa Bernardica Juretić, izaslanik Predsjednice Republike gospodin Andro Krstulović-Opara, u ime gradonačelnika Grada Zagreba gospodin Stipo Zeba, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli prof. dr. sc. Alfio Barbieri, predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović, savjetnik u Apostolskoj nuncijaturi mons. Julien Kaboré, pomoćnica ministra rada i mirovinskoga sustava gđa Tatjana Dalić, provincijal Provincije franjevaca trećoredaca fra Nikola Barun,  provincijal Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Blažene Djevice Marije fra Anto Gavrić, provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Jure Šarčević, direktor tvrtke Sollicitudo gospodin Ivica Faltak i mnogi drugi.  

Predstavljanje knjige "Božje je ime Milosrđe" izazvalo je velik interes u javnosti.

Predstavljanje knjige “Božje je ime Milosrđe” izazvalo je velik interes u javnosti.

Ton: Svjetlana Đuran za Hrvatski katolički radio

 

Hrvatsko katoličko sveučilište